– Han er det militæret trenger

«Mysteriemannen» Adli Mansour skal styre Egypt fram til neste demokratiske valg.

Adli Mansour

Adli Mansour skal lede Egypt fram til landets andre demokratiske valg noensinne.

Foto: Amr Nabil / Ap

67 år gammel. Trebarnsfar. Født i Kairo, men utdannet ved franske Ecole Nationale d'Administration. Og en lang karriere som høyesterettsdommer.

Med slike generelle og knappe opplysninger er det Egypts nylig utnevnte midlertidige president blir beskrevet i lokale og internasjonale medier.

Fakta som sier noe om hvordan Mansour vil styre landet finnes det ikke så mye av. I praksis kan han ifølge både CNN og BBC karakteriseres som en «mystisk skikkelse».

«Det militæret trenger»

Men det at han er relativt ukjent kan være grunnen til at det egyptiske militæret valgte nettopp Mansour som president etter at Mohammed Mursi ble avsatt.

– Han representerer det som militæret trenger – en respektert teknokrat med lav profil, sier David Hartwell, analytiker for Midtøsten og Nord-Afrika hos analysebyrået Jane's Islamic Affairs.

Studentstipendiat Kristian Takvam Kindt ved NUPI har Egypt som hovedfelt. Også for ham var Mansour en ukjent skikkelse fram til for kort tid siden. Det får ham til å gjøre de samme antakelsene som Hartwell.

– Det at Mansour er litt ukjent bidrar nok til at han blir ansett som en byråkrat, som vil overholde loven. Ved å velge en slik type forsøker de nok å unngå at han blir politisert så mye, sier Takvam Kindt.

– Hvordan han vil styre er det vanskelig å spå så mye om. Det kommer også an på om han for nok tillit i befolkningen, og hvor mange «kriser» og demonstrasjoner han vil komme å måtte håndtere.

Ifølge analytiker Hartwell er Mansour sett på som en uavhengig kandidat, og ifølge ham var det ingen som ropte ut Mansours navn som en potensiell presidentkandidat på Tahrirplassen.

Dommer under Mubarak

Fullstendig ukjent er han likevel ikke. 67-årige Mansour har over 20 års erfaring som høyesterettsdommer under tidligere president Hosni Mubarak.

Og i slutten av juni ble han utpekt til ny sjef for grunnlovsdomstolen som er Egypts øverste rettsinstans.

– Mansour vil etablere en regjering som er sterk og mangfoldig, var uttalelsen fra general Abdel Fattah al-Sisi, Egypts hærsjef, som kunngjorde avsettingen av Morsi på TV i 21-tiden onsdag kveld.

(Saken fortsetter under bildet.)

Adli Mansour under seremonien der han ble tatt i ed som Egypts midlertidige president

Adli Mansour under seremonien der han ble tatt i ed som Egypts midlertidige president.

Foto: Amr Nabil / Ap

– Brakte oss sammen

I dag tidlig ble han altså tatt i ed som landets midlertidige president i en seremoni som ble sendt direkte på egyptisk fjernsyn.

– Revolusjonen må fortsette, slik at vi kan slutte å produsere tyranner, uttalte Mansour under seremonien.

– Det beste med 30. juni var at den brakte oss alle sammen, uten diskriminering, sa han.

Datoen refererer til demonstrasjonene på ettårsdagen for at Mursi ble sverget inn som landets første demokratiske valgte president.

En av Mansours første oppgaver vil bestå av å lage et utkast til en ny grunnlov. Med hans brede erfaring fra landets rettssystem burde det i utgangspunktet være en oppgave han er vel skikket til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt