Oppløste Egypts lovgivende forsamling

Egypts midlertidige president oppløste i ettermiddag landets islamist-dominerte nasjonalforsamling, Shura-rådet.

Adli Mansour

Egypts høyesterettsjustitiarius – nå midlertidig president – Adli Mansour har oppløst den siste delen av nasjonalforsamlingen.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Shura-rådet er vanligvis et organ uten mye makt, blant annet vedtar det ikke lover.

Men under den avsatte president Mohamed Morsi begynte Shura-rådet å vedta lover, fordi selve nasjonalforsamlingen – underhuset – ble oppløst av Egypts høyesterett i fjor sommer.

Både over- og underhuset borte

Egypts statlige TV-stasjon meldte i ettermiddag at den nyinnsatte, midlertidige presidenten Adli Mansour hadde utstedt et dekret om at også den gjenværende delen av nasjonalforsamlingen er oppløst.

Grunnen til at landets høyesterett besluttet at nasjonalforsamlingen var valgt på en grunnlovsstridig måte i fjor sommer, var at noen representanter ble valgt gjennom forholdstallsvalg, mens andre ble valgt via flertallsvalg.

Ifølge Egypts valglover skal to tredeler av medlemmene velges fra partilister, og én tredel fra uavhengige kandidater. Men nå ble det åpnet for at partimedlemmer også kunne stille som uavhengige – mens uavhengige ikke kunne stille på partilistene.

Dette fant høyesterett grunnlovsstridig, og nasjonalforsamlingen ble oppløst.

Ny etterretningssjef

Shura-rådet tok over lovgivningen, men også Militærrådet fikk mye ekstra makt. Og valget på ny nasjonalforsamling har trukket ut.

I det første vedtaket etter at han i går ble tatt i ed som midlertidig president, utnevnte Mansour en ny sjef for landets etterretning.

Mohamed Ahmed Farid overtar som etterretningssjef. Den gamle etterretningssjefen blir sikkerhetsrådgiver for Mansour.

67 år gamle president Mansour var nyutnevnt høyesterettsjustitiarius da han ble «forfremmet» til president denne uka. Morsi utnevnte ham til leder for landets høyesterett i midten av mai, men han tiltrådte stillingen først 1. juli.

Det er altså ikke Mansour som ledet høyesterett da nasjonalforsamlingens underhus ble oppløst. Men han har sittet som høyesterettsdommer i mange år, og har også vært nestleder i Egypts øverste domstol.

Tidligere i ettermiddag ble fire Morsi-tilhengere drept, og flere ble såret da soldater skjøt mot demonstrantene, bekrefter egyptiske sikkerhetskilder.

SISTE NYTT

Siste nytt