NRK Meny
Normal

Hæren sier den er «klar til å dø»

Bare timer før fristen hæren har gitt president Mohamed Morsi går ut, sverger hæren på å ofre seg for Egypt og dets folk.

Motstandere av Morsi

Motstandere av president Mohamed Morsi på Tahrir-plassen demonstrerte sin avsky mot presidenten ved å vise skosålene i været, et tradisjonelt tegn på mangel på respekt i den muslimske verden.

Foto: Mohamed Abd El Ghany / Reuters

I en uttalelse med overskriften «De siste timer» sier Egypts øverste hærledelse at den er klar til å ofre blod for å beskytte det egyptiske folk mot det de kaller «terrorister og idioter», skriver Al Arabiya.

Det var på den offisielle Facebook-siden til Egypts hærledelsen, ledet av general Abdel Fattah al-Sisi, at meldingen ble lagt ut.

«Vi sverger overfor Gud at vi vil ofre selv vårt eget blod for Egypt og dets folk, for å forsvare dem mot enhver terrorist, radikaler eller idiot».

Presidenten nekter å gå av

Meldingen fra hærledelsen ble lagt ut tre timer etter at president Morsi i en TV-tale sent tirsdag kveld nektet å gå av.

I den direktesendte talen understreket Morsi at presidentvalget i fjor var fritt, og at det representerer folkets vilje.

– Jeg er stolt av demokratiet i Egypt. Jeg er Egypts første demokratisk valgte president, sa Morsi i den første talen etter at de massive demonstrasjonene mot ham startet i helga.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mohammed Morsi

Egypts president Mohamed Morsi holdt tirsdag kveld sin første tale etter helgens massive demonstrasjoner. Også tirsdag kveld har det vært store demonstrasjoner både for og mot den islamistiske presidenten.

Foto: Egyptian State Television / AP Photo

Frist til klokken 17.00

Den egyptiske hæren ga mandag president Morsi et ultimatum om å finne en løsning på den politiske konflikten i landet innen 48 timer.

Den fristen går ut klokken 17.00 i ettermiddag norsk tid.

Ifølge planer som har lekket ut skal hærledelsens plan skal blant annet være å
oppløse nasjonalforsamlingen og suspendere grunnloven.

16 drept i natt

I natt ble minst 16 personer drept og 200 skadet i sammenstøt nær universitetet i Kairo, opplyser en talsmann for helsedepartementet.

Det var tilhengere av president Morsi som støtte sammen med sikkerhetsstyrker og de drepte skal være Morsi-tilhengere.

Vitner i sier til nyhetsbyrået Reuters at de hørte skudd fra rifler og hagler under sammenstøtene.

Ber hæren arrestere Morsi

I Kairo er nå både motstandere og tilhengere av president Mohamed Morsi og Det muslimske brorskapet ute og demonstrerer.

Mens tilhgengerne av presidenten holder seg i nærheten av universitetet, er motstanderne samlet på Tahrir-plassen.

Motstanderne, som kaller seg «Tamarod», avviste i morgentimene onsdag talen til Morsi der han gjorde krav på å være den rettmessige presidenten.

I stedet sendte bevegelsen ut en melding der de ba folk fortsette å protestere og oppfordret hæren til å arrestere presidenten, skriver Al Arabiya:

«Ikke bare krever vi at han går av, men vi krever at han og hans gruppe blir stilt for retten. Vi ber Republikanergarden om å arrestere Mohamed Morsi og sende ham til retten med en gang.»

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt