NRK Meny
Normal

Egyptiske Nader filmet skytedramaet i Nice: Trodde først det var en ulykke

Nader El Shafei var på ferie i Nice da han havnet midt i konfrontasjonen mellom politiet og terroristen. – Det var først da politiet begynte å skyte, at jeg skjønte det ikke var en ulykke, forteller han.

Over 80 mennesker er drept i terrorangrepet i Nice.

FILMET SKYTEDRAMAET: Nader El Shafei tok opp mobilen og begynte å filme idet han skjønte at tragedien på promenaden ikke bare var en ulykke. Det siste døgnet har videoen gått verden rundt.

Nader El Shafei

BLE VITNE: Nader El Shafei var på ferie i Nice da han havnet midt i skytedramaet.

Foto: AP

En mobilvideo fanget av den egyptiske turisten Nader El Shafei har det siste døgnet gått verden rundt. Videoen viser hvordan fransk politi omringer og skyter 31 år gamle Mohamed Lahouaiej Bouhlel.

Så lastebilen komme mot dem

I et intervju med nyhetsbyrået AP forteller El Shafei at han befant seg på Promenade des Anglais da en stor, hvit lastebil kjørte inn i folkemengden under 14. juli-feiringen.

– Rett etter at fyrverkeriet tok slutt, begynte folk å gå midt i gata. Jeg gikk helt normalt blant dem, og plutselig hørte vi skriking og så lastebilen komme mot oss, sier El Shafei til AP.

Han sier han først var overbevist om at det hele var en ulykke.

– Lastebilen stoppet foran meg, rundt én meter unna, maks halvannen. Jeg så en jente overkjørt, og jeg la merke til at bak bilen lå det masse folk på bakken. Jeg begynte å skrike til sjåføren. Han hadde på seg en uniform, jeg tror den var blå, så jeg trodde han bare hadde mistet kontroll over bilen og at det var en ulykke, forteller El Shafei.

– Ingen forsto hva som skjedde

Han forteller at han så gjerningsmannen fikle med noe i førerhuset, og trodde først det var en mobiltelefon.

– Jeg trodde han skulle ringe en ambulanse på grunn av ulykken. Politiet begynte å skrike og rope, og da han så dem nærme seg bilen, så jeg ham ta ut pistolen. Selv da trodde jeg at noen jeg ikke kunne se angrep ham, og at han forsvarte seg, forteller El Shafei.

Det var først da politiet begynte å skyte mot bilen at El Shafei skjønte at noe var galt. Umiddelbart tok han opp mobiltelefonen og begynte å filme.

– Ingen forsto hva som skjedde før skytingen begynte. I det øyeblikket forsto vi at det var noe alvorlig, og derfor trakk jeg meg unna da politiet ba meg om det. Men jeg filmet fortsatt, ikke spør meg hvorfor, men det skjedde fordi jeg frøs til, forteller El Shafei.

Kom for å se paradiset

Shafei kan ikke forklare hvorfor han fortsatte å filme, men forteller at han ikke var redd, muligens på grunn av opplevelsene sine under den arabiske våren.

Egypteren forteller at han dro til Nice etter å ha fått byen anbefalt av venner.

– Mine venner rådet meg til å komme hit, og de fortalte meg at det var som paradis. Så jeg ville se paradiset, men jeg fant noe annet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt