Hopp til innhold
Analyse

Kjempet for sosial rettferdighet på Tahrir – dømt til tre års straffarbeid

KAIRO (NRK): Det er tid for jubileer, triste jubileer i Egypt. Sju år har gått siden 6. april-bevegelsen ble stiftet. De kjempet for sosial rettferdighet under Mubarak og stod i første linje på Tahrir-plassen i 2011, bare for å ende i fengsel igjen tre år etter.

Aktivistene i 6. april i fengsel i Egypt

I går ble fengslingen av aktivistene fra 6. april-bevegelsen opprettholdt. Ahmed Maher (t.v.) og Ahmed Douma ble dømt til tre års straffarbeid.

Foto: HASSAN MOHAMED / Afp

I går ble ankesakene deres avvist, samtidig som det er 100 dager siden Mohammed Fahmy, Peter Greste og de andre journalistene hovedsakelig tilknyttet Al Jazeera ble fengslet.

Dette skjer trass sterk internasjonal kritikk, og er signaler på at domstolene støtter militærregimets harde tiltak mot all dissidenter.

Omstridt protestlov

Al Jazeera journalist Peter Greste i fengsel i Kairo

Den australske Al Jazeera journalisten Peter Greste har nå sittet 100 dager i fengsel for sitt arbeid i Egypt.

Foto: STRINGER/EGYPT / Reuters

Aktivistene i 6. april-bevegelsen er dømt for en protestlov vedtatt like etter at president Mohammed Morsi ble avsatt.

Den gjør det lett for myndighetene å slå ned på demonstrasjoner, og de arresterte raskt blant andre den nåværende lederen, Ahmed Maher, og en av grunnleggerne Mohammed Adel. En annen kjent aktivist, Ahmed Douma er også dømt i samme saken.

De ble idømt i overkant av 40.000 norske kroner i bot og tre års straffarbeid. Anken som ble avvist i går var siste instans før Høyesterett, som kan bruke svært lang tid på en eventuell behandling.

Al Jazeera på tiltalebenken

Det ser heller ikke ut som rettsapparatet er villig til å slippe journalistene i Al Jazeera. Mandag var det 100 dager siden de ble arrestert på storhotellet Marriott i Kairo sentrum.

De beskyldes for å stå i ledtog med terrorister og for å spre falske nyheter. Det har vært flere rettsrunder og mange forsøk på å få de ut mot kausjon, uten at det har lyktes.

I alt er det fire arresterte journalister som jobber for det qatarske medieselskapet, inkluderte australske Peter Greste og egyptisk-kanadiske Mohammed Fahmy.

Dette, i kombinasjon med fengslingen og bøteleggingen av dem som forsøkte å drive kampanje for å stemme nei til den nye grunnloven tidligere i år, lover dårlig foran presidentvalget.

Presidentvalg i slutten av mai

Det er nå satt en dato for dette valget. Det blir 26. og 27. mai og de fleste regner med at det blir nå avgåtte forsvarssjef feltmarskalk Abdel Fattah al-Sisi som vinner.

Han stod i spissen da en hel rekke personligheter, fra den øverste muftien ved Azhar Universitetet til den koptiske paven Tawadros II, stilte seg bak avsettelsen av Morsi som president. Men det var han som førte ordet, og siden er det han som har vært landets mest fremtredende personlighet.

Mange av hans tilhengere har vist bilder av Sisi ved siden av det moderne Egypts grunnlegger, Gamal Nasser, som heller ikke var noen instinktiv demokrat. Med unntak av året Morsi var president, har alle ledere kommet fra militæret siden 1952.

Presidentvalget skulle, etter det veikartet som ble presentert like etter kuppet, ha funnet sted etter parlamentsvalget. Men rekkefølgen ble byttet om og det åpner for en fortsettelse av et autoritært regime i samme stil som det hundretusener av egyptere har vært i gatene for å demonstrere mot de siste tre årene.

SISTE NYTT

Siste nytt