Egyptisk gravkammer kan skjule enda større skatt

LUXOR (NRK): Radarundersøkelser av Tutankhamuns gravkammer i Egypt viser flere skjulte rom. Oppdagelsen kan lede arkeologene til en enda større skatt.

Radarundersøkelse av Tutankhamuns grav

Radarundersøkelse av Tutankhamuns grav

Foto: MOHAMED EL-SHAHED / Afp

Hundre år etter at Tutankhamuns gravkammer ble oppdaget i Luxor i Egypt, fatter arkeologer igjen interesse for faraoens grav. Radarundersøkelser viser nemlig flere skjulte rom bak veggene i gravkammeret. Rom som kan skjule en skatt arkeologene har lett etter i årtier.

Korresponendt Sigurd Falkenberg Mikkelsen ved Tutankhamuns gravkammer.

Kan være Nefertitis grav

Det er den britiske arkeologen Nicholas Reeves som har lansert teorien om at Tutankhamuns gravkammer bare er inngangsporten til en enda større grav. Reeves tror de gullmalte veggene skjuler stedet der dronning Nefertiti ble gravlagt.

EGYPT-ARCHAEOLOGY/NEFERTITI British Egyptologist Nicholas Reeves looks on during a joint news conference with Japanese radar specialist Hirokatsu Watanabe and Egyptian Minister of Antiquities Mamdouh Eldamaty in Luxor

Den britiske egyptologen Nicholas Reeves leter etter Nefertitis grav, et funn mange håper vil berge turistindustrien i Luxor.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Reeves baserer sin teori på sprekkdannelser og fukt som ble oppdaget i veggene da et spansk firma lagde en replika av gravkammeret i 2009. To radarundersøkelser er gjennomført. Den ene viser at det er 90 prosents sjanse for at det er skjulte rom bak veggene. Resultatet av den andre er ennå ikke offentliggjort.

EGYPT-ARCHAEOLOGY/NEFERTITI File photo showing the golden sarcophagus of King Tutankhamun in his burial chamber in the Valley of the Kings, in Luxor

Sarkofagen til Tut-ankh-Amon.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Viktig for turistindustrien

Det ingen garanti for at undersøkelsene bekrefter teorien. Men i Luxor krysser hele turistindustrien fingrene for et funn som kanskje kan lokke turistene tilbake.

– Vi håper, hele verden håper, sier guvernør Mohammed Badr til NRK.

Frykt for terror har ført til at turistene har forlatt det sagnomsuste turistmålet som huser Kongenes dal, stedet der Faraoene fra Egypts stormaktsdager ligger begravet.

Frykt for terror

Sabri lever av å kjøre turister rundt i byen. Han jobber hardt, men i et marked som har kollapset er det nesten umulig å få endene til å møtes

Før hadde jeg to hester, men jeg tjente ikke nok til å fø den andre hesten så den døde, forteller han.

Sabri

Sabri er kusk for turistene i Luxor. Men nå har han ingen oppdrag lenger. Turistene er redde for å reise til Egypt. De som lever av turismen lider.

Foto: Mina George / NRK

Han tjener på en god dag kanskje 100 egyptisk pund, om lag det samme i norske kroner. Hesten trenger halvparten i for, resten går til familien. Det holder ikke.

– Jeg har en sønn som snart skal begynne på skolen. Jeg trenger mer penger.

Turistmarkedet her i Luxor har kollapset på samme måte som i resten av Egypt. Få byer er derimot så avhengig av turisme som Luxor. Over 80 prosent av byens inntekter kommer fra herfra.

Nå håper kusken at arkeologer kan gjøre nye funn, som igjen gjør at turistene kommer tilbake.

Har Nicholas Reeves rett, står Luxor foran århundrets funn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt