NRK Meny
Normal

Egypt: Soldater raidet frivillige

Soldater stormet kontorene til flere frivillige organisasjoner i hele Egypt torsdag. Ansatte skal ha blitt avhørt, PC-er skal ha blitt gjennomsøkt og folk er nektet å forlate bygningene.

Egyptiske soldater raider frivillige organisasjoner

Egyptiske soldater står vakt utenfor kontorene til en frivillig organisasjon i Kairo, Egypt.

Foto: Mohammed Asad / Ap

Det sier både en som jobber i en frivillig organisasjon og en sikkerhetsansatt, ifølge flere nyhetsbyråer. Egyptisk TV melder at minst 18 kontorer ble raidet.

– Skal skremme aktivister

– Sikkerhetsstyrker som sier de er fra statsadvokatens kontor, er i ferd med å ransake våre kontorer. De tar alle dokumenter og bærbare PC-er, sier en ansatt ved National Democratic Institute (NDI) til nyhetsbyrået Reuters.

Det statlige nyhetsbyrået MENA sier aksjonene er et ledd i etterforskningen av utenlandsk finansiering av denne typen frivillige organisasjoner.

– Sikkerhetsaksjonen blir gjennomført for å skremme aktivister og menneskerettsforkjempere som har tatt til orde mot undertrykking og tortur, sier Det arabiske nettverket for menneskerettsinformasjon, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Frikjente politi for fem demonstrantdrap

En egyptisk domstol har frikjent fem politimenn som var tiltalt for å ha drept fem demonstranter og skadet seks andre under den 18 dager lange protesten som endte med at president Hosni Mubarak gikk av 11. februar 2011. Mer enn 800 demonstranter ble drept i protestene som begynte 25. januar.

Ifølge domstolen var tre av de tiltalte ikke på åstedet der drapene skjedde, mens de to siste skjøt mot protestantene i selvforsvar.

Dagens raid og frikjennelsene av de fem politimennene kommer garantert til å fyre opp under det dårlige forholdet mellom de styrende generalene som tok over etter Mubarak, og folket som sto opp mot det forrige regimet.

Gnisninger i flere måneder

Forholdet mellom de to sidene har vært konfliktfylt i flere måneder, mest på grunn av militærets håndtering av maktovertagelsen, dets historie når det gjelder menneskerettigheter og dets manglende evne til å gjenopprette ro og orden.

I tillegg har landets økonomi ikke bedret seg siden Mubarak forsvant.

Raidene kommer til å bli brukt som argumenter for at generalene i bunn og grunn fortsetter med det forrige regimets harde linje.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt