NRK Meny
Normal

Regjeringspartiets toppledelse går av

Den sentrale styringskomiteen i regjeringspartiet i Egypt trekker seg. Tidligere meldinger om at president Hosni Mubarak går av som partileder, ble i kveld trukket tilbake.

Hosni Mubarak taler

Egypts president Hosni Mubarak under en tv-overført tale tidligere denne uka. Lørdag kom meldinger om at Mubarak går av som partileder.

Foto: - / Afp

Gamal Mubarak

Presidentens sønn Gamal Mubarak er blant lederne som nå går av.

Foto: Ben Curtis / AP
Bjørn Olav Utvik, Egypt-ekspert og historiker

Egypt-ekspert og historiker Bjørn Olav Utvik tror

Foto: NRK

I ettermiddag meldte TV-kanalen Al Arabiya at presidenten skulle gå av som partileder for Det nasjonaldemokratiske partiet, men trakk senere tilbake meldingen.

Toppledelsen går av

Tidligere i ettermiddag ble det meldt at de fem medlemmene i den sentrale styringskomiteen i Egypts regjeringsparti går av med umiddelbar virkning.

Blant medlemmene i komiteen som nå går av, er president Hosni Mubaraks sønn, Gamal Mubarak.

Mange har fryktet at Gamal skulle etterfølge sin far som president. Torsdag gikk Egypts visepresident Omar Suleiman ut og forsikret det egyptiske folket om at Gamal Mubarak ikke kom til å stille i høstens presidentvalg.

To dager tidligere hadde president Mubarak forsikret om at han selv ikke kom til å søke gjenvalg.

En talsmann for USAs president Barack Obama sier i kveld at Gamal Mubaraks avgang er et «positivt steg».

Obamas Egypt-utsending Frank Wisner sier samtidig at han mener Mubarak må bli sittende som president i en overgangsperiode.

– Rensker partiledelsen

De øvrige medlemmene som nå går av er Mubaraks stabssjef Zakaria Azmi, partitalsmann Ali ElDin Hilal og partiets generalsekretær Safwat ElSherif, en innflytelsesrik skikkelse i partiet helt siden 1960-tallet.

Den nye generalsekretæren blir ifølge Al Arabiya Hossam Badrawi, av mange regnet som en del av Det nasjonaldemokratiske partiets liberale og reformvennlige fløy.

– Det kan se ut som om de nå rensker partiledelsen for de mest upopulære personene. Men jeg vet ikke om det er nok til å redde partiet dersom en reell endringsprosess kommer i gang, sier Midtøsten-ekspert Bjørn Olav Utvik.

Han tror uansett det sender tydelige signaler til opposisjonen at ElSherif, som har vært sett på som en sentral skikkelse i undertrykkelsen av opposisjonen, forsvinner ut av partiledelsen.

President Mubarak møtte i dag sin nye regjering for første gang. Regjeringen ble kalt sammen forrige lørdag, etter at Mubarak i en tale 28. januar kunngjorde oppløsningen av den sittende regjeringen.

Samtidig møtte Egypts visepresident Omar Soleiman utvalgte opposisjonsledere for å diskutere muligheter for et gradvis maktskifte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt