Hopp til innhold

Mediene rømmer fra Ramses Hilton

Internasjonale mediefolk flytter nå fra hotellet Ramses Hilton ved Tahrir-plassen. Det kan bety at det blir få internasjonale øyenvitner igjen til det som skjer rundt plassen etter dagens fredagsbønn.

Tahrir-plassen i Kairo

Rundt Tahrir-plassen ligger det blant annet hoteller som har fungert som medienes utkikspunkt når forholdene på bakken ble for utrygge.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Fra hotellbalkongene har det internasjonale presseoppbudet hatt orkesterplass til begivenhetene som har utspilt seg på plassen i går og i dag, også da det ble for utrygt å befinne seg på bakken.

Følg utviklingen i Egypt: – Demonstrantene vil ikke bli fjernet med makt

Bildene har gått verden rundt. De to siste dagene har regimet strammet grepet, også i forhold til den utenlandske tilstedeværelsen.

Ikke trygt i dag

I dag er det ventet nye store demonstrasjoner etter at fredagsbønnen er ferdig. Ingen vet hvilke scener som vil utspille seg på Tahrir-plassen og i gatene rundt, selv om statsministeren har gitt ordre om at de aggressive Mubarak-tilhengerne skal holdes i tømme.

Blir det en gjentakelse av gårsdagen, kan det bli stygt.

Ramses Hilton i Kairo

Nå er Ramses Hilton tømt for utlendinger.

Foto: n24 / Zuma Press

– En av de ansatte på hotellet sa til meg at «det er best at dere drar. Det vil ikke være trygt for dere i kveld. Men kom gjerne tilbake i morgen».

Det forteller NRKs korrespondent Sidsel Wold som leder NRKs team i Kairo.

Basert på profesjonelle sikkerhetsvurderinger, har NRK valgt å følge sine kolleger over til et nytt hotell i Kairo sentrum, litt lenger unna Tahrir-plassen. Det samme har CNN, BBC, New York Times og andre medier - inkludert alle norske - gjort.

I går forsøkte enkelte regimetro demonstranter å ta seg inn på flere hoteller i hovedstaden hvor utledninger bodde. Utenfor Ramses Hilton sirkulerte store ungdomsgjenger som ble beskrevet som pøbel, utstyrt med jernstenger og trekøller.

– Vi ønsker alle å gjøre en best mulig journalistisk jobb, det vil si gi et så fullstendig bilde av begivenhetene som mulig. Samtidig blir det en avveining av medarbeideres sikkerhet. Vi var tett på begivenhetene i går, nå er vi litt lenger unna, sier Wold.

TV-, radio- og avisjournalister og -fotografer ble anholdt, angrepet eller regelrett jaget gjennom Kairos gater.

Utstyr, spesielt kameraer, er beslaglagt i stor stil. De er konfiskert på flyplassen, ute i gatene og på hotellene av soldater eller privat sikkerhetspersonell uten nærmere forklaring.

En sikkerhetsvakt på hotellet låste seg inn på ett av NRKs rom og tok med seg det gjenværende av NRKs kameraer uten forklaring. Hovedkameraene er forlengst konfiskert.

Roligere i dag

– De er ute etter å blinde verden, mener NRKs reporter i Kairo Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Han har vært ute i gatene i dag, før fredagsbønnen tok til.

– Da var det rolig, men det er klart vi er på vakt, ikke minst etter hva som skjedde med vår svenske kollega, sier Falkenberg Mikkelsen.

– I går var det mye kaos og usikkerhet. Nå er det langt flere og mer profesjonelle soldater å se, og det demper stemningen ute foreløpig.

– Jeg opplever også at journalister og fotografer i dag utviser en felles bestemthet om at vi ikke skal la oss presse av regimet, sier han.

EU og USA har protestert på behandlingen det internasjonale mediekorpset får i Egypt, også fra myndighetenes side.

Ifølge den egyptiske regjeringen er det nå gitt ordre til hæren om at de skal beskytte og assistere journalister som havner i konfrontasjoner med hva mange har betegnet som «regimemobb».

SISTE NYTT

Siste nytt