Hopp til innhold

Egypts statsminister: – Demonstranter fikk betalt

Flere av demonstrantene som har deltatt i protestaksjonene ved USAs ambassade i Kairo, har fått betalt, hevder Egypts statsminister Hesham Kandil.

Egypts statsminister Hesham Kandil

TILSTÅR: En rekke demonstranter har tilstått at de fikk betalt for å delta i demonstrasjoner mot USAs ambassade i Kairo, hevder Kandil overfor nyhetsbyrået MENA. Andre har imidlertid handlet på egen hånd, tilføyer han.

Foto: Amr Nabil / Ap

En rekke demonstranter har tilstått at de fikk betalt for å delta, hevder Kandil overfor nyhetsbyrået MENA. Andre har imidlertid handlet på egen hånd, tilføyer han.

Ifølge MENA er det uvisst hvem regjeringen tror står bak bestikkelsene.

USAs ambassade i Kairo er en av flere amerikanske og europeiske utenriksstasjoner som har blitt stormet og angrepet av demonstranter i land i Nord-Afrika og Midtøsten den siste uka.

Angrepene har kommet i kjølvannet av den omstridte amatøfilmen «The Innocence of Muslims», som av mange muslimer oppfattes som antiislamsk.

Trekker ut personell

Det verste angrepet skjedde tirsdag kveld i byen Benghazi øst i Libya, hvor USAs ambassadør Christopher Stevens og tre andre diplomater ble drept.

Lørdag kveld opplyste amerikanske myndigheter at USA trekker ut personell fra sine ambassader i Tunisia og Sudan.

Amerikanere som oppholder seg i Tunisias hovedstad Tunis, oppfordres til å forlate byen. I tillegg advarer departementet amerikanere mot å reise til flere områder i Sudan.

(Saken fortsetter under bildet)

Protest i Kairo mot Muhammed-film

PROTEST: Egyptiske demonstranter klatret 11. september 2012 opp på muren utenfor USAs Kairo-ambassade, tok ned USAs flagg og erstattet det med et muslimsk, svart flagg.

Foto: - / Afp

– Det norske utenriksdepartementet trekker ikke ut norsk personell som tjenestegjør i disse områdene, sa kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NRK lørdag kveld.

Utenriksdepartementet følger situasjonen tett, men det er ikke aktuelt med noen evakuering, sier han.

Får ikke styrke

Jemenittiske og sudanske myndigheter nekter USA å sende styrker for å beskytte egne ambassader mot ytterligere angrep.

Selv om det amerikanske forsvarsdepartementet fredag opplyste at USA har sendt en marineenhet til Sana, sier myndighetene i landet at den ikke får være der.

Også myndighetene i Sudans hovedstad Khartoum har avvist en amerikansk marineenhet.

Jemenittiske sikkerhetsstyrker brukte tåregass og vannkanoner for å spre den store folkemengden som protesterte mot «Innocence of Muslims» etter fredagsbønnen.