NRK Meny
Normal

Egypt-valg kan bli forskjøvet

Valget på ny nasjonalforsamling i Egypt kan bli utsatt til november, to måneder etter at det opprinnelig skulle holdes, opplyser en kilde i den egyptiske hæren.

Egyptere som demonstrerer mot militærregimet i byen Alexandria.

Egyptere som demonstrerer mot militærregimet i byen Alexandria.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

Ifølge kilden, som ønsker å være anonym, vil registreringen av kandidater til nasjonalforsamlingsvalget starte i september.

Deretter vil det komme en periode med valgkamp, før valget blir holdt. Det kan bety at valget kanskje ikke gjennomføres før etter september, kanskje så sent som november.

– Hæren vil oppfylle løftet

Kilden understreker selv om valget kan bli forskjøvet, så oppfyller hæren likevel sitt løfte om å starte overføringen av makt til det sivile samfunn, ettersom registreringen av kandidater starter på det opprinnelige tidspunktet.

Allerede i mai i år signaliserte demonstranter, som i februar kastet den sittende presidenten Hosni Mubarak, at de var lei av å vente på at militærlederne innførte de lovede reformene.

– Vi vil ikke være tålmodige lenger. Mubarak-regimet har fortsatt makten, sa læreren og aktivisten Gehad al-Gimsa, som i likhet med mange andre er skuffet over det de betrakter som det trege tempoet i reformarbeidet.

Da ble folket oppfordret til å bli med på «Den andre revolusjonen».

Store folkeprotester

Fire aktivister i Kairo ble da arrestert fordi de spikret opp plakater der det ble oppfordret til landsomfattende demonstrasjoner.

Det muslimske brorskapet, Egypts største opposisjonsgruppe, uttrykte da bekymring for ønsket om nye protester og demonstrasjoner.

Tahrir-plassen i Egypts hovedstad Kairo har vært et sentralt område for de opprørte demonstrantene. De siste tids demonstrasjoner har dreiet seg om misnøyen omkring de tidligere lederne i landet.

846 ble drept

I juli har mye av uroen eskalert etter at en domstol avviste aktors klage på avgjørelsen om å løslate sju politimenn som er anklaget for drap på demonstranter, mot kausjon.

De sju er blant 14 politimenn som er siktet for drapet på 17 demonstranter i forbindelse med opptøyene i Egypt i vinter.

846 mennesker ble drept og 6.000 såret under folkeopprøret som førte til at Hosni Mubarak måtte gå av som president i det nordafrikanske landet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt