NRK Meny
Normal

Egypt uten Internett - men Google og Twitter vet råd

Egypt er mandag kveld uten Internett-forbindelse med omverdenen. Men Google og Twitter har sammen funnet en omvei rundt Internett-blokaden.

Video Google og Twitters omvei rundt Egypts internettblokade

Internett er nede i Egypt, men Google og Twitter har nye løsninger på lur.

Egypts siste fungerende Internett-leverandør ble stengt mandag og hele landet er dermed uten internettforbindelse med omverdenen.

Ifølge det amerikanske selskapet Renesys, som løpende overvåker Internett-trafikk verden over, begynte en gradvis stenging av Noor Groups tjeneste i Egypt mandag kveld.

Men dataselskapet Google og mikrobloggen Twitter lar seg ikke stoppe av nedstengingen. De to aktørene, i samarbeid med det nyetablerte selskapet SayNow, lanserer et nytt verktøy for å komme seg rundt Internett-blokaden, skriver nyhetsbyrået AFP.

«Tvitre» med stemmen

Ved hjelp av en telefonsvartjeneste, skal folk som befinner seg i Egypt fremdeles kunne formidle informasjon til omverdenen.

– Som så mange andre har vi sittet klistret til skjermene og følgt nøye med på utviklingen i Egypt. Vi har tenkt mye på hva vi kan gjøre for å hjelpe de som befinner seg der, forteller produktutvikler i dataselskapet Google, Abdel-Karim Mardini og SayNow-grunnlegger Ujjwal Singh i et blogginnlegg.

I løpet av helgen skal de to ha kommet opp med ideen om en ”snakk og tvitre-tjeneste”. Tjensten skal gjøre det mulig å publisere innlegg på mikrobloggen Twitter kun ved hjelp av stemmen - og en telefonforbindelse.

Tjenesten fungerer ved at man ringer ett av tre spesielle telefonnumre, og legger igjen en muntlig melding på telefonsvareren. Da skal meldingen som ble lest inn umiddelbart bli konvertert til en tekstmelding på Twitter, også kalt en tvitring.

– Vi håper at dette vil hjelpe folk i Egypt litt på vei med å opprettholde forbindelsen med resten av verden i denne svært vanskelige tiden, sier Singh og Mardini.

– Mubarak bad om dialog

Mubarak bad mandag sin nye visepresident, Omar Suleiman, om å starte dialog med opposisjonen på grunn av de voldsomme demonstrasjonene i Egypt.

– President Hosni Mubarak har gitt meg oppgaven å starte samtaler med alle politiske krefter for å begynne å gjøre konstitusjonelle og lovmessige endringer, sier Suleiman i en fjernsynstale på den statlige fjernsynskanalen.

Blant temaene som skal diskuteres, er endringer i loven som bestemmer hvem som kan stille til valg, melder Reuters.

Omar Suleiman er en av Mubaraks nærmeste medarbeidere og kommer fra stillingen som etterretningssjef. Britiske Daily Telegraph har kalt ham «en av verdens mektigste spionsjefer».

Omar Suleimann (t.v.) tas i ed som ny visepresident

Omar Suleiman (til venstre) da han ble tatt i ed som ny visepresident.

Foto: AFP PHOTO / HO / AL MASRIYA TV

Hardt tilbakeslag for Mubarak

I dag har tusenvis av demonstranter på ny gått i gatene for å demonstrere mot Mubaraks lange regime, og hæren har sluttet å bruke makt mot dem.

En talsmann for hæren sa tidligere mandag kveld at den ikke vil bruke makt mot demonstranter som protesterer mot presidenten, noe som tolkes som et hardt tilbakeslag for Mubarak.

Demonstrantene fikk dermed lov til å fremme sine krav uten å bli møtt med væpnede styrker.

I Kairos gater lød det taktfast:

– Kom deg vekk, vi vil ha deg vekk!

Det muslimske brorskap hevder de vil fortsette demonstrasjonene helt til Mubarak går av. I morgen er det ventet en massemønstring med millioner av mennesker i gatene.

Tidligere i dag prøvde Mubarak å komme demonstrantene i møte ved å erstatte den upopulære innenriksministeren.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt