NRK Meny
Normal

Egypt stenger Youtube

En egyptisk domstol har gitt ordre om å sperre tilgangen til Youtube i en måned.

Egypt-demonstrasjoner

Egyptiske demonstranter brenner det amerikanske flagget i protest mot filmen «Innocence of Muslims» 12. september i fjor.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Bakgrunnen for avgjørelsen er at en video som fornærmer profeten Mohammad, ble lastet opp på nettstedet i fjor, melder nyhetsbyrået MENA.

Den 13 minutter lange filmen «Innocence of Muslims» gjør narr av muslimenes hellige profet, og har utløst voldelige demonstrasjoner i flere muslimske land siden den dukket opp på Youtube.

Ville provosere

Filmen er laget av en egyptiskfødt kristen mann som nå er bosatt i USA. Sam Bacile, som han heter, er kjent for sin islamfiendtlige holdning. Han sier han laget filmen for å provosere og for å hjelpe Israel.

Mer enn 50 mennesker i over 20 land skal ha mistet livet i demonstrasjoner mot filmen det siste året, ifølge AP.

Filmen førte også til demonstrasjoner i Oslo der 6.000 muslimer og andre møtte opp på Youngstorget til en rolig protest mot publiseringen.

Selv Google i fjor gikk med på å blokkere tilgangen til den i en rekke muslimske land, blant dem Egypt og Libya, mener advokat Mohammed Hamid Salim at filmen fortsatt utgjør en trussel mot sikkerheten i Egypt.

Han gikk til sak mot Egypts statsminister og kommunikasjonsminister for ikke å ha blokkert Youtube i Egypt da nettstedet videreformidlet filmen. Ifølge Salem lages slike filmer for «å forvrenge bildet av religion og profeten, tilskynde oppvigleri og forårsake krig mot islam».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt