NRK Meny
Normal

Egypt slår til mot forbudt parti

Ytterligere 45 medlemmer av den forbudte organisasjonen Muslimsk brorskap er arrestert i Egypt,. Dermed er over 600 av medlemmene fengslet på kort tid. 

Demonstranter fra Muslimsk brorskap og demokratibevegelsen Kifaya

Demonstranter fra Muslimsk brorskap og demokratibevegelsen Kifaya protesterer mot rettssaken ved militærdomstolen.

Foto: MOHAMED AL SEHETY / AP

Medlemmene ble arrestert på ulike steder i Egypt torsdag, for å ha brukt religiøse slagord i valgkampen foran parlamentsvalget neste uke, opplyser egyptiske sikkerhetskilder.

Slike valgkampanjer er forbudt i Egypt. En lovendring som ble vedtatt i mars, forbyr bruk av religion i politisk virksomhet.

Omstridt rettssak

I øyeblikket pågår en omfattende rettssak ved landets militærdomstol: 40 ledende medlemmer av det forbudte partiet er tiltalt for hvitvasking av penger og terrorisme. 

Khayrat el-Shater

Shayrat el-Shater, nr 3 i hierarkiet i Muslimsk brorskap, i buret i rettssalen da saken startet i februar.

Foto: AMR NABIL / AP

 

Saken startet tidligere i år, og har hatt en pause på flere måneder før den ble gjenopptatt denne uka. Tilhengere av Muslimsk brorskap og demokratibevegelsen Kifaya har demonstrert i sentrum av hovedstaden Kairo.

De beskylder myndighetene for å ha fabrikkert anklagene, og protesterer sterk mot at sivile blir stilt for militærdomstolen.

Diskvalifisert

Ifølge talsmann for Brorskapet, Issam al-Aryan, er 646 medlemmer arrestert de to siste ukene. Flere av de arresterte stiller som uavhengige kandidater i valget på representanter til det øvre kammeret i parlamentet.

- Regjeringen bruker urettferdige midler for å eliminere kandidater i forkant av valget, sier Aryan.

Statlige egyptiske medier skrev torsdag at regjeringspartiet har bedt valgkommisjonen diskvalifisere nesten alle kandidatene fra Muslimsk brorskap.

Brorskapet, som består av alt fra demokrati-vennlige politikere til mer ytterliggående Al-Qaida-tilhengere, er et gammelt, militant sunnimuslimsk parti med forgreninger i mange land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Muslimsk brorskap anses i dag som forløperen til alle ytterliggående fundamentalistbevegelser i Midtøsten. Det har spilt en viktig politisk og ideologisk rolle i Egypt siden det ble grunnlagt i 1929.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt