Egypt-rettssak mot nordmann utsatt

Rettssaken mot nordmannen og de 43 utenlandske og egyptiske aktivistene, anklaget for ulovlig finansiering av frivillige organisasjoner i Egypt, er utsatt til 26. april.

Egyptisk politi raider kontorer for frivillige organisasjoner i Kairo

29. desember 2011 ble kontorene til en rekke frivillige organisasjoner i Kairo gjennomsøkt av egyptisk politi – i forbindelse med den pågående aksjonen.

Foto: Mohammed Asad / Ap

Den omstridte rettssaken startet på søndag.

44 personer av ulike nasjonaliteter er anklaget for å ha opprettet avdelinger av internasjonale organisasjoner i Egypt uten tillatelse fra egyptiske myndigheter. De anklages også for å ha mottatt ulovlig finansiering fra utlandet.

Ifølge VG skal det ha vært kaotisk stemning både utenfor og i rettssalen. Flere av dem som var til stede skal ha ropt slagord rettet mot militærrådet som styrer Egypt.

Reiseforbud

Kun 14 egyptiske frivillighetsarbeidere møtte opp i rettssaken på søndag. Samtlige av de 14 erklærte seg uskyldige.

Etter en kort høring, hevet dommeren retten og utsatte rettssaken til 26. april.

Dommeren opprettholdt også et forbud for de anklagede mot å reise ut av landet.

– Kun sju av de 19 amerikanerne befinner seg fortsatt i Egypt, sier en anonym tjenestemann for en av de frivillige amerikanske organisasjonene sier til nyhetsbyrået Reuters.

De skal ha kommet seg ut av landet før det ble gitt et reiseforbud. Flere av de gjenværende amerikanerne har søkt tilflukt i den amerikanske ambassaden i Kairo.

– Har gitt konsulær bistand

– Vi har vært i kontakt og gitt nordmannen den konsulære bistanden han vil ha, sier pressevakt i Utenriksdepartementet, Svein Michelsen til NRK.no.

Michelsen kan ikke gå i detalj om hva slags konsulær bistand nordmannen har bedt om, men sier på generelt grunnlag at slik bistand består av å gi nødvendig informasjon og rettshjelp..

– Hva gjør UD angående reiseforbudet som er satt?

– Det gjenstår å se hva som skjer med reiseforbudet og om nordmannen vil få muligheten til å reise ut av Egypt. Men dette er et forhold mellom han og egyptiske myndigheter. Utover dette kan jeg dessverre ikke si noe mer, sier Michelsen til NRK.no.

Ransaket flere kontorer

Kontorene til i alt 17 lokale og internasjonale organisasjoner ble i desember ransaket i forbindelse med anklagene om ulovlig finansiering.

De amerikanske gruppene International Republican Institute, National Democratic Institute og Freedom House er blant organisasjonene som ble ransaket.

Militærrådet i Egypt, som tok over makten etter president Hosni Mubarak, har også tidligere anklaget utenlandske grupper for å ha støttet demonstrasjoner mot den militære ledelsen.

Saken har ført til svært sterke reaksjoner fra USA, og betegnes som en av de alvorligste episodene landene imellom på mange tiår.

Den ene av de siktede er Sam LaHood, sønnen til USAs samferdselsminister Ray LaHood.

SISTE NYTT

Siste nytt