Egypt innsetter ny president

Lederen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour ble tatt i ed som Egypts midlertidige president etter hærens avsettelse av Mohamed Morsi.

Lederen for grunnlovsdomstolen, Adli Mansour ble tatt i ed som Egypts midlertidige president etter hærens avsettelse av Mohamed Mursi.

VIDEO: Lederen for grunnlovsdomstolen Adli Masour er utnevnt til å lede landet i en overgangsperiode frem mot et nytt valg.

Torsdag ble Mansour tatt i ed som landets midlertidige president i en seremoni som ble sendt direkte på egyptisk fjernsyn torsdag morgen.

Adly Mansour

Adli Mansour er mannen som skal stabilisere Egypt etter militærkuppet.

Foto: Facebook

– Jeg sverger ved Gud å opprettholde det republikanske systemet og respektere grunnloven og ivareta menneskene og beskytte nasjonen, sa Adli Mansour i innsettelsestalen.

I sin første tale som Egypts midlertidige president roste Adli Mansour det egyptiske militæret.

– Det har alltid vært dette landets trygghet. Og jeg applauderer det juridiske systemet og politiet, som har jobbet hardt. De har innsett at deres posisjon er å beskytte og sikre folket, sa Mansour.

Han hyllet også domstolene, de «frie» mediene og ungdommen som protesterte mot Morsi.

– Vi hyller de som viser verden at de er sterke nok. Den modige ungdommen i Egypt ledet an denne revolusjonen.

– Vi ser frem til å gjennomføre folkeviljen og få et valg så raskt som mulig. Dette er den eneste måten å få mer demokrati og bedre forhold i Egypt på, sa Mansour.

Tvetydige signaler om samarbeid

Egypts nyinsatte midlertidige president inviterer Det muslimske brorskap «til å være en del av byggingen av nasjonen», ifølge den egyptiske avisen Al-Ahram.

Samtidig har egyptisk påtalemyndighet utstedt arrestordre på lederen og nestlederen i partiet, ifølge kilder i hæren og rettsvesenet.

Den egyptiske hæren utpekte juristen Adli Mansour til å være landet midlertidige president, etter at de onsdag kveld avsatte Mohammed Morsi som president, og satte ham i husarrest.

Erfaren jurist

I slutten av juni i år ble Adli Masour utpekt til ny sjef for grunnlovsdomstolen som er Egypts øverste rettsinstans. Få dager senere ble han utnevnt til å lede landet i en overgangsperiode frem mot et nytt valg.

Mansour er en 67 år gammel trebarnsfar som ble født i Kairo, men fikk sin utdannelse ved prestisjetunge, franske Ecole Nationale d'Administration.

Han har en lang karriere som høyesterettsdommer under tidligere president Hosni Mubarak, skriver NTB.

I motsetning til opposisjonsledere som fredsprisvinner Mohamed ElBaradei eller tidligere sjef for Den arabiske liga Amr Moussa, som også har vært presidentkandidat, har Mansour heller ikke vært noe hett navn i mediene.

Mansours ansikt var heller ikke å se på plakatene som demonstrantene bar i protest mot Det muslimske brorskapets grep om makten i de tolv månedene Morsi var president.

SISTE NYTT

Siste nytt