Egypt har åpnet grensen til Gaza

Egypt åpnet lørdag grensen mot byen Rafah på Gazastripen. Det er første gang på fire år at innbyggerne kan få krysse grensene fritt, melder AFP.

Video Åpner grensa i Rafah

NETT-TV: Grensepassasjen til byen Rafah på Gazastripen åpnes i dag. Folk venter på å krysse grensa.

Blant de første som krysset grensen var to ambulanser med pasienter fra Gaza som skal behandles i Egypt, forteller en reporter fra nyhetsbyrået AFP.

Den egyptiske utenriksministeren sa i april at overgangen skulle gjenåpnes permanent, for å lette på den israelske blokaden.

Les: Egypt vil daglig åpne Gaza-grensa

– Grense for mennesker

Sidsel Wold

NRKs Midt-Østen-korrespondent sier grenseåpningen mellom Egypt og Gaza er psykologisk og symbolsk viktig for palestinerne på Gazastripen.

Foto: NRK

Dette er en grense for mennesker, ikke for varer. Varetrafikken går inn og ut mellom Israel og Gaza, og så lenge Israel ikke holder de andre grensene åpne så er jo Gaza fortsatt under beleiring, forteller NRKs utenrikskorrespondent i Midt-Østen, Sidsel Wold.

Wold forteller at palestinerne på Gazastripen har store problemer med å sende ut eksportvarer.

– Så bedrifter og fabrikker i Gaza får ikke eksportert sine varer, og de får heller ikke importert byggevarer til å gjenoppbygge alle de bygningene som ble ødelagt av den israelske hæren under krigen for et par år tilbake.

Palestinere fra Gaza veksler penger ved grensen til Egypt

Palestinere fra Gaza veksler penger ved grensen til Egypt lørdag 28. mai.

Foto: SAID KHATIB / Afp

Kvinner slipper visum

Det er tidligere meldt om at grensepassasjen vil være åpen fra 9 til 17 alle dager, unntatt fredag og helligdager.

Samtidig skal innreisereglene for palestinerne være de samme som gjaldt før den israelske blokaden ble innført i 2007.

Palestinske kvinner i alle aldre slipper visum, og det gjør også menn under 18 år og over 40, heter det i meldingen fra MENA. Dispensasjonen gjelder også for palestinske studenter som er knyttet til et egyptisk universitet.

Rafah er den eneste grensepassasjen til Gazastripen som ikke kontrolleres av Israel.

– Viktig psykologisk

En palestinsk familie venter på å få krysse grensen til Egypt

En palestinsk familie venter på å få krysse grensen til Egypt lørdag.

Foto: Bernat Armangue / Ap

– Denne grenseåpningen er veldig viktig psykologisk og symbolsk sett fordi det er mange palestinerne på denne bittelille Gazastripen som ikke har vært utenfor Gaza på 10, kanskje 20 år. Så vissheten om at man kan få komme ut og se noe annet og trekke frisk luft og puste i en annen atmosfære er veldig viktig for mange, sier Wold.

Hun forteller at svært mange er på vei til Rafah-grensen sør på Gaza i dag.

Wold sier at de fleste egyptere har syntes det har vært ille og flaut at tidligere president Hosni Mubarak har samarbeidet med israelerne om å holde Gaza-palestinerne innesperret i flere år.

– Dette er et resultat av den arabiske revolusjonen i Egypt. Nå som Mubarak er borte så er det nye makthavere i Egypt, og de mener det er på tide å åpne opp grensen og gi palestinerne i Gaza litt mer frihet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt