Egypt benåder fengslede Al Jazeera-journalister

Egypts president har benådet de to fengslede Al Jazeera-journalisten Mohamed Fahmy og Baher Mohamed. De to ble i august dømt til tre års fengsel for å ha «spredt løgner som var til skade for Egypt»

Mohamed Fahmy og Baher Mohamed

De to al Jazeera-journalistene Mohamed Fahmy og Baher Mohamed

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

De to al Jazeera-journalistenes navn står på en liste med 100 fanger som blir benådet av Egypts president Abdul Fattah al-Sis. Det melder sikkerhetskilder, skriver nyhetsbyrådet Reuters. Blant de andre på listen er flere fremtredende menneskerettighetsaktivister.

Ifølge det statlige nyhetsbyrået MENA har presidenten beordret at fangene skal løslates i dag.

Greste ikke nevnt

Det er foreløpig uklart om den australske al-Jazeera journalisten Peter Greste, som ble deportert fra Egypt i februar, står på listen. Ifølge MENA skal en tredje person som var involvert i rettssaken mot al jazeera-journalistene være benådet, men navnet på denne personen er ikke kjent.

Alle de tre journalistene ble dømt til tre års fengsel i august for ifølge dommen har «spredt løgner som var til skade for Egypt». Dommene mot de tre vekket sterke internasjonale reaksjoner. Al Jazeera mente fellelsene var et angrep på pressefriheten i Egypt.

Greste, Fahmy og Mohamed

Peter Greste, Mohamed Fahmy og Baher Mohamed.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

Dømt for «løgner»

Journalistenes løgner skal ha støttet en terrororganisasjon, en referanse som gjerne blir brukt om Det muslimske brorskap. Organisasjonen ble erklært ulovlig i Egypt etter at militæret styrtet daværende president Mohamed Mursi sommeren 2013. De tre journalistene ble pågrepet i desember samme år.

SISTE NYTT

Siste nytt