Tysk giftvurdering: Trygt å spise sju skandale-egg om dagen

En ny tysk giftvurdering hevder eggene med sprøytestoff er innenfor trygge marginer. Mengden er likevel langt over grensen til WHO, EU og FN.

Egg i Belgia

SKANDALE: Millioner av egg ble i august trukket fra markedet i Europa. På bildet vaskes det egg nær Namur i Belgia.

Foto: JOHN THYS / AFP

I alt 17 land er påvirket av at en rekke eggprodusenter i Nederland og Belgia brukte rensemiddelet Dega-16, som inneholdt insektmiddelet fipronil.

Millioner av egg som kan inneholde insektmiddelet fipronil, ble tidligere i august trukket fra markedet i Tyskland, Nederland, Frankrike, Belgia, Sveits og Sverige.

Etter at bruken ble kjent i juni, gjennomførte det tyske føderate instituttet for risikovurdering BfR en vurdering av stoffet i slutten av juli, ifølge Nationen.

De kom fram til at et menneske kan innta 0,72 milligram per kilo egg før det oppstår helserisiko. Det betyr at en voksen person kan spise sju egg om dagen, mens et lite barn på 10 kilo kan spise ett.

Langt over grenseverdiene

Det BfR mener er innenfor trygge marginer, er langt høyere enn grenseverdiene for sprøytemiddelrester av fipronil satt av både Verdens helseorganisasjon, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og EU.

Prøvene som er tatt, viser fipronilmengder på 0,0031 til 1,2 milligram per kilo egg. Også BfRs grense er altså overskredet i noen av tilfellene.

En talsperson for EU-kommisjonen sier til EU Observer at det pågår etterforskning for å stadfeste nøyaktig når hvert enkelt land visste om fipronil-forurensingen og burde ha meldt fra til EU.

  • LES OGSÅ:

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt