Tysk giftvurdering: Trygt å spise sju skandale-egg om dagen

En ny tysk giftvurdering hevder eggene med sprøytestoff er innenfor trygge marginer. Mengden er likevel langt over grensen til WHO, EU og FN.

Egg i Belgia

SKANDALE: Millioner av egg ble i august trukket fra markedet i Europa. På bildet vaskes det egg nær Namur i Belgia.

Foto: JOHN THYS / AFP

I alt 17 land er påvirket av at en rekke eggprodusenter i Nederland og Belgia brukte rensemiddelet Dega-16, som inneholdt insektmiddelet fipronil.

Millioner av egg som kan inneholde insektmiddelet fipronil, ble tidligere i august trukket fra markedet i Tyskland, Nederland, Frankrike, Belgia, Sveits og Sverige.

Etter at bruken ble kjent i juni, gjennomførte det tyske føderate instituttet for risikovurdering BfR en vurdering av stoffet i slutten av juli, ifølge Nationen.

De kom fram til at et menneske kan innta 0,72 milligram per kilo egg før det oppstår helserisiko. Det betyr at en voksen person kan spise sju egg om dagen, mens et lite barn på 10 kilo kan spise ett.

Langt over grenseverdiene

Det BfR mener er innenfor trygge marginer, er langt høyere enn grenseverdiene for sprøytemiddelrester av fipronil satt av både Verdens helseorganisasjon, FNs organisasjon for ernæring og landbruk og EU.

Prøvene som er tatt, viser fipronilmengder på 0,0031 til 1,2 milligram per kilo egg. Også BfRs grense er altså overskredet i noen av tilfellene.

En talsperson for EU-kommisjonen sier til EU Observer at det pågår etterforskning for å stadfeste nøyaktig når hvert enkelt land visste om fipronil-forurensingen og burde ha meldt fra til EU.

  • LES OGSÅ:

SISTE NYTT

Siste nytt