NRK Meny
Normal

– Det har vært krigsforbrytelser i Syria hver eneste uke i over to år

Onsdag fikk en sjokkert verden nyheten om at opptil 1300 syrere var drept av kjemiske våpen. – Men syrerne selv sier de har opplevd grove overgrep ukentlig i over to år, sier Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland.

Jan Egeland på felttur i Bekaadalen øst i Libanon

Jan Egeland besøker syriske flyktninger i Libanon torsdag.

Foto: Ken Opprann/Flyktninghjelpen

Det strømmet onsdag på med bilder og videoer av skadde og døde barn og voksne fra et område ved Syrias hovedstad Damaskus.

Opposisjonen i Syria mente det var følgene av et angrep med kjemiske våpen, satt i stand av regimet i landet. Så mange som 1300 mennesker skulle være drept, meldte de.

Den syriske regjeringen har imidlertid avvist påstandene, og det er så langt ikke bekreftet om det har vært brukt kjemiske våpen, og hvem som eventuelt skal ha brukt de dødelige gassene.

Til tross for manglende bekreftelser fra uavhengige kilder, har meldingene om angrepet vakt sterke reaksjoner verden over, og flere land har tatt til orde for at FNs etterforskere må få slippe til i områdene som skal være rammet.

– Ingen tvil om at mange er drept

Flyktninghjelpens generalsekretær, Jan Egeland, er på reise for å besøke flyktningleirer i Nord-Irak og Libanon. Han forteller i et intervju under Dagsnytt 18 torsdag, at meldingene som kommer fra hjemlandet opprører, og han tror det er med på å spre frykt.

– Det vil nok ha spredd enormt mye mer frykt, spesielt i områdene rundt stedet der angrepet har funnet sted.

Selv om de lærde strides om hvilken gass som kan ha vært brukt, om det har vært brukt kjemiske våpen og hvem som har levert det, «er det ingen tvil om at veldig mange barn og veldig mange sivile er drept», sier Egeland.

Flyktninger på grensen til Irak

Flyktninger på grensen mellom Syria og Irak lørdag 17. august. Ifølge Flyktninghjelpen var det store menneskemengder som ville inn i den kurdiske regionen av Irak da myndighetene åpnet grensene etter å ha vært stengt i lengre tid.

Foto: Patrick Okello/Flyktninghjelpen

– Krigsforbrytelser i Syria hver eneste dag

Til tross for at dette antatte angrepet vekker store reaksjoner, er flyktningene som har rømt ut av Syria opptatte av noe annet, sier Egeland.

– Flyktningene jeg møter i Tyrkia, Irak og i Libanon er opptatte av at det har vært krigsforbrytelser i Syria hver eneste uke i neste to og et halvt år nå.

– Det begynte ikke med dette, det har pågått kontinuerlig med massakrer som fører til at mange tusen flykter ut av landet, og enda flere flykter internt i landet hver eneste dag, sier han.

– To millioner har rømt landet

Nærmere to millioner syrere skal ha rømt landet siden opprøret mot regimet startet i mars 2011. Rundt 150 000 av disse er registrert i nabolandet Irak.

Ifølge FN skal over tre millioner være internt fordrevet.

Statssekretær i Utenriksdepartementet, Torgeir Larsen, kaller situasjonen i Syria «en av de største flyktningekatastrofene siden andre verdenskrig». Det er enorme behov, sier han i torsdagens Dagsnytt 18.

– Nabolandene har tatt imot mange flyktninger og gjort en innsats som det står stor respekt av. Fra norsk side er vi også opptatt av å gjøre hva vi kan, humanitært. Men det er jo bare symptomhåndtering. Selve problemet, som er krig, er det en slags internasjonal avmakt i forhold til å finne en løsning på, sier Larsen.

Utenriksminister Espen Barth Eide skal fredag ha et møte med de frivillige organisasjonene som er inne i flyktningeområdene, for å diskutere veien videre.

Mor og barn i leir for syriske flyktninger i Irak

Syriske flyktninger i en leir utenfor byen Arbil i Irak i august. Rundt 150 000 syriske flyktninger er registrert i Irak.

Foto: Thaier al-Sudani / Reuters
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt