Hopp til innhold

Egeland: – Ingen i Syria tenker på sivile på den andre siden

Nå er det bare den militære logikken som gjelder i Syria. Det sier FN-rådgiver Jan Egeland mens bomber og granater faller over Øst-Ghouta og Damaskus. Samtidig er tonen mellom Tyrkia og Syria svært anspent grunnet krigføringen i Afrin.

Douma

Skadde er fraktet til et provisorisk sykehus i Douma i håp om å redde liv.

Foto: HAMZA AL-AJWEH / AFP

– Partene i Syria gir tilsynelatende blaffen i sivilbefolkningen på den andre siden, sier Egeland til NTB.

Han jobber tett sammen med FNs spesialutsending Staffan de Mistura i et forsøk på å få fram nødhjelp til befolkningen i opprørskontrollerte Øst-Ghouta ved Damaskus.

Egeland og Mistura

Jan Egeland og FNs spesialutsending Staffan de Mistura.

Foto: FABRICE COFFRINI / Afp

Dommedag

– I dag har menneskeheten feilet. Disse massakrene er som dommedag. Barn og kvinner blir drept.

Ingeniør Nizar Alsmadi var svært fortvilet da han snakket med NRK Urix fra de bombede områdene tirsdag kveld.

Alsmadi skildret en svært vanskelig situasjon for sivilbefolkningen som allerede mangler mat og medisiner.

Flyktninghjelpens rapporter bekrefter hans beskrivelser.

– Vi får rapporter hver time om helt forferdelige ødeleggelser. I Øst-Ghouta er seks sykehus bombet, sier Egeland.

Sårede syrere

Dette bildet fra det statlige nyhetsbyrået Syrian Arab News Agency (SANA) viser en såret gutt i regjeringskontrollerte Damaskus. Byen skal ha blitt beskutt en rekke ganger fra Øst-Ghouta.

Foto: - / AFP

Slår tilbake

– Vi får også rapporter om at 800 raketter er blitt avfyrt fra Øst-Ghouta mot Damaskus, og det er også meldinger om drepte der.

Det forteller Jan Egeland, som også leder organisasjonen Flyktninghjelpen.

Det bor nær 400.000 mennesker i Øst-Ghouta, og siden søndag kveld er det meldt om minst 250 drepte i syriske regjeringsangrep.

Minst 58 av de drepte i Øst-Ghouta skal være barn.

Arbeider på spreng

Ifølge Egeland pågår det et intenst diplomatisk arbeid for å sikre våpenhvile og humanitær tilgang til den beleirede enklaven.

Daglig holdes det arbeidsmøter med diplomater og militære representanter fra Russland, USA, Iran, Saudi-Arabia, Qatar, og Tyrkia, som alle kan tenkes å kunne påvirke partene til å legge ned våpnene.

Krigen i Syria tok i dag en ny vending. Vi skal til enklaven Afrin som ligger nord i Syria, på grensen til Tyrkia og som er styrt av kurderne. Idag kom tyrkia og Syria et skritt nærmere krig med hverandre nettopp her

Leder av Forsvarets høgskoles mediegruppe Morten Slensvik og utenriksmedarbeider i NRK Sigurd Falkenberg Mikkelsen orienterer om den siste utviklingen i Afrin i Urix tirsdag 20. februar.

Tyrkia til angrep mot Afrin

Samtidig er situasjonen svært spent i Afrin etter at syrisk regjeringsvennlig milits var på vei inn i området i går.

Det var da den USA-ledede koalisjonen mot IS kunngjorde at den ville etablere en grensestyrke på 30 000 soldater at Tyrkia steilet og startet en militæroffensiv mot Afrin.

Grensestyrken som forarget Tyrkia skulle vokte grensen mellom Syria og Tyrkia, og består av soldater fra SDF (Syrian Democratic Forces) som er dominert av den syriskkurdiske militsen YPG (Peoples Protection Units).

Tanken på at kurdere fra YPG kontrollerer grensen fikk Tyrkias president Erdogan til å se rødt.

For tyrkiske myndigheter er YPG en terroristorganisasjon som samarbeider tett med PKK. Erdogan mener USA støtter Tyrkias fiender og setter Tyrkias sikkerhet i fare.

Afrin

En kolonne med syrisk regjeringsvennlig milits på vei inn i Afrin tirsdag 20. februar.

Foto: GEORGE OURFALIAN / AFP

Svært spent mellom Tyrkia og Syria

Tirsdag kom rapporter om at syrisk regjeringsvennlig milits var på vei inn i Afrin, men måtte snu da de ble møtt med varselskudd fra tyrkiske styrker.

Onsdag advarer tyrkiske myndigheter om at ytterligere forsøk på å beskytte kurdere fra den syriskkurdiske militsen YPG i området vil få alvorlige konsekvenser.

Syv år inn i krigen i Syria er den på ingen måte slutt. Flere frykter snarere nok en brutal vending.

– Tyrkia er ikke i direkte samtaler med den syriske regjeringen, men Tyrkias budskap blir indirekte brakt videre til Damaskus, sier Ibrahim Kalin, talsperson for Tyrkias president Tayyip Erdogan's onsdag formiddag.

Mange spør seg nå om hvor langt Syrias president Bashar al-Assad er villig til å gå for å beskytte Syrias nasjonale suverenitet mot angrepene fra Tyrkia.

SISTE NYTT

Siste nytt