NRK Meny
Normal

Eduard Sjevardnadse er død

Georgias tidligere president Eduard Sjevardnadse er død. Sjevardnadse var Sovjetunionens siste utenriksminister, og bidro til å avslutte den kalde krigen.

Eduard Sjevardnadse

Eduard Sjevardnadse var Sovjetunionens siste utenriksminister, og bidro til å avslutten den kalde krigen.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Sjevardnadse døde etter lang tids sykdom, 86 år gammel, bekrefter hans assistent Marina Davitasjvili. Hun gir ifølge NTB ikke flere detaljer om dødsfallet.

Eduard Sjevardnadse

Georgia: Eduard Sjevardnadse på en pressekonferanse i Tbilisi i Georgia dagen etter at han ble gjenvalgt som president i november 2003. Mindre enn en måned senere måtte han trekke seg etter anklager om valgfusk og store opptøyer.

Foto: VIKTOR DRACHEV / Afp

Sjevardnadse var den siste utenriksministeren i Sovjetunionen, og vant det første frie presidentvalget i utbryterrepublikken Georgia i 1995. Han ble tvunget til å gå av etter omfattende protester under den såkalte roserevolusjonen i 2003.

Sjevardnadse ble en stund regnet som en helt i Vesten for å ha bidratt til slutten på den kalde krigen. Han hadde en viktig rolle i forhandlingene om nedrustning og meglet fram avtalen som førte til Berlinmurens fall.

Gorbatsjov (t.v.) og Sjevardnadse (t.h.)

Sovjetunionen: Kreml, 1. mai 1989 – fra venstre: Generalsekretær i kommunistpartiet, Mikhail Gorbatsjov, statsminister Nikolaj Ryskov, landbruksminister Jegor Ligasjov og utenriksminister Eduard Sjevardnadse.

Foto: VITALY ARMAND / Afp

Kalt «en helt» av USA

Jeg er ikke sikker på at den kalde krigen kunne ha blitt avsluttet på en fredelig måte uten ham. Han forandret livene våre ... den mannen er en helt

James Baker, tidligere utenriksminister i USA, i år 2000
James Baker

USAs tidligere utenriksminister James Baker, kalte Sjevardnadse 'en helt'.

Foto: DANIEL JANIN / AFP

– Jeg er ikke sikker på at den kalde krigen kunne ha blitt avsluttet på en fredelig måte uten ham. Han forandret livene våre ... den mannen er en helt, sa tidligere utenriksminister i USA, James Baker, i 2000.

Baker tilbrakte mange lange timer med Sjevardnadse ved forhandlingsbordet.

Han fikk imidlertid ikke like stor suksess som president i hjemlandet Georgia. Etter ti år som president, forlot han posten i et land preget av kaos og fattigdom i. Sjevardnadze fikk reddet det som gjensto av ettermælet ved å gå av etter masseprotester 23. november 2003.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt