Det er romsonden Messenger som tok
'Mariner 10' tok dette bildet av Merkur i 1975.
Foto: NASAbildene av Merkur, som er den planeten i solsystemet vårt som er nærmest Sola, da den fløy forbi for to uker siden.
Bildene ble offentliggjort i går.
Usikkerhet omkring edderkoppnettet
Dette er de første høyoppløselige bildene av planeten noen sinne og
de første siden sonden ”Mariner 10” fløy forbi 16. mars 1975, altså for snart 33 år siden. Bildene fra "Mariner 10" var svært dårlige sammenliknet med de som nå er kommet til Jorden.
De viser for første gang hvordan overflaten ser ut, og et bilde viser at bakken ser ut som en edderkopp. Bildet viser en dump og mer enn 100 linjer som stråler ut fra dette punktet.
- Men om denne dumpen hører sammen med den opprinnelige formasjonen, eller om den kom senere, vet vi ikke, sier Sean C. Solomon ved Carnegie Institution of Washington ifølge Nasas eget nettsted, nasa.gov.
Han er sjefsforsker for Messenger-oppdraget.
Svært gamle vulkaner
Nå skal Messenger fly forbi Merkur to ganger til. Deretter går den inn i en planlagt bane rundt planeten i 2011. Fartøyet er lastet med svært sofistikert utstyr som i tillegg til flotte bilder, skal sende informasjon om magnetfeltet til oss.
En av årsakene til at forskerne er interessert i Merkur er at den har et magnetfelt som er nesten helt likt vårt eget.
- Ved å analysere den informasjonen som Messenger sender tilbake til oss håper vi å kunne forstå hvordan planetene er dannet, sier Solomon.
Merkur
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington / NRKDet lille fartøyet har sendt massevis av data, og bildene er nesten helt perfekte.
- Noen av bildene bekrefter ting vi visste og noen ting vi ikke ante, som for eksempel denne edderkopp-formasjonen. Den ante vi ikke eksisterte, sier Solomon.
På bildene kan vi også se svært gamle vulkaner.
Ikke på Månen
Fram til nå har vi trodd at Merkur likner mye på Månen, men nå viser det seg at disse to planetene er svært ulike. Til forskjell fra Månen har Merkur flere enorme klipper som strekker seg flere tusen kilometer.
Klippene er et bevis på at det har vært aktivitet i berggrunnen en gang i tiden. Heller ikke edderkoppnettet er noe vi har sett på Månen.
Krater på Merkur. Det store er 230 km i diameter mens det lille inni er 85 km i diameter.
Foto: NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington / NRK