Ecuador: Døde koronaofre i gatene

RIO DE JANEIRO (NRK): I millionbyen Guayaquil i Ecuador er døde koronaofre blitt lagt ut i gatene, og sykehusene er overbelastet. Landets myndigheter setter nå inn store ressurser for å bedre situasjonen.

e9UUm-y3KVE

En avdød koronasmittet person er lagt ut på gata i Ecuadors største by.

Foto: STR

Nettvideoer fra fortvilte ofre de siste dagene har utløst forferdelse verden over. Noen av dem viser pårørende som har lagt sine avdøde kjære ut på gata, fordi byens myndighetene ikke har kapasitet til å hente dem.

Andre viser mennesker i dyp sorg, fordi de har mistet sine nærmeste etter å ha ringt sykehuset i dagevis uten å få svar.

Dramaet i Guayaquil i Ecuador viser i all sin gru det Latin-Amerika frykter mest: Hva som kan skje når koronaviruset angriper en region med så mye fattigdom og et så elendig helsevesen.

– Ikke tiden for å dø

En video som er lagt er lagt ut på Twitter og andre sosiale medier viser en person som ligger under et teppe på gata. I videoen sier en mann følgende:

Laster Twitter-innhold

– Min søster er nettopp død på grunn av pustevanskeligheter, og her er hun plassert utenfor boligen. Politiet sier at det ikke er mulig å fjerne liket. Vi må vente en dag til, med kroppen liggende her forlatt.

– Det er ingen ambulanser i hele Guayaquil, slik at den avdøde kan fjernes herfra. Jeg sier dere: Dette er ikke tiden for å dø, avslutter han med besk ironi.

Myndighetene beklager

Redselsscenene i Guayaquil de siste dagene har ført til en kraftig selvransakelse hos landets ledelse.

Visepresident Otto Sonnenholzner, som leder kampen mot koronaviruset, sier at de bildene verden har sett fra Ecuador viser noe som aldri burde skjedd. Og han beklager at likene ble liggende i gatene i landets største by i dagevis.

G-v3bmWvcCE

Myndighetene deler nå ut kister av papp til innbyggerne i Guayaquil.

Foto: HANDOUT / AFP

Visepresidenten har nå iverksatt et prosjekt der store avkjølte containere blir brukt som likhus i den koronarammede byen, og situasjonen er i ferd med å bedre seg.

Presidenten krever åpenhet

Samtidig setter nå regjeringen inn store ressurser for å bedre situasjonen på sykehusene i Guayaquil, og i en TV-tale uttrykker Ecuadors president, Lenin Moreno sterk medfølelse med byens innbyggere:

– Den nødssituasjonen som Guayaquil opplever, smerter oss alle, og jeg krever nå full åpenhet om spredningen av viruset, sier han.

M72k9QsEf8M

Ecuadors president Lenin Moreno vil ha omfattende tiltak mot koronasmitten.

Foto: RODRIGO HARO / AFP

Vi har i dag titusener av smittede og flere hundre døde i Ecuador, men fortsatt snakkes det om antatte tilfeller. Vi må ha full åpenhet om dette ekstremt smittsomme viruset – bare slik kan vi beseire det, sier han.

Og søndag kveld ble det offisielle dødstallet oppgradert til 318, som er det høyeste i Latin-Amerika, med unntak av Brasil.

Vil du ha ukebrev fra Urix? Klikk her

SISTE NYTT

Siste nytt