Hopp til innhold

EBU vil straffe Ukraina hvis russisk artist ikke får være med i Grand Prix-finale

MOSKVA (NRK): Ukraina trues med å bli kastet ut av Melodi Grand Prix hvis landet ikke tillater Russland å delta i finalen i mai.

Julija Samoilova

Julija Samojlova, som har sittet i rullestol siden hun var ti år, er Russlands deltaker i årets Eurovision.

Foto: HO / AFP


– A flame is burning, synger den russiske artisten Julija Samojlova.

Men det ser ikke ut til at hennes flamme får brenne under finalen i Eurovision, Melodi Grand Prix, hvis hun blir nektet innreise til Ukraina.

Sjefen for EBU (Den europeiske kringkastingsunionen), Ingrid Deltenre, skriver i et brev til den ukrainske statsministeren at Ukraina kan bli kastet ut av melodikonkurransen hvis Russland ikke får være med.

Brev fra EBU

Brevet fra EBU-sjefen Ingrid Deltenre er svært kritisk til hvordan Ukraina har håndtert årets Eurovision-finale.

– Dette vil ha en negativ betydning for Ukrainas rykte som et moderne og demokratisk europeisk land skriver Deltenre i et usedvanlig skarpt brev til ukrainske politikere.

– Vi er både sinte og frustrerte over at årets konkurranse blir brukt som et verktøy i den pågående konflikten mellom Russland og Ukraina, skriver Deltenre.

I brevet heter det også at Ukrainas holdning i saken gjør at flere andre land også kan komme til å trekke seg fra årets konkurransen.

Ukraina vil fortsatt nekte Samojlova innreise

Ukraina mener at Samojlova har brutt ukrainsk lov da hun opptrådte på Krimhalvøyen i 2015. Krim ble annektert av Russland i 2014, noe store deler av verdenssamfunnet mener er et brudd på folkeretten.

Ukraine Eurovision Russia Yulia Samoylova

EBU ber Ukraina snu og ta imot russlands bidrag til melodi Grand Prix, Julija Samojlova.

Foto: Maria Antipina / AP

Ukraina tillater bare inn- og utreise fra Krim via ukrainskkontrollert territorium, noe Julija Samojlova ikke gjorde da hun dro til Krim.

Den ukrainske utenriksministeren Pavlo Klimkin sier til nyhetsbyrået Interfax-Ukraina at det ikke er aktuelt for Ukraina å omgjøre beslutningen.

– Samojlova har brutt ukrainsk lov og loven må være lik for alle sier Klimkin. EBU har tidligere tilbudt Samojlova å opptre via en videoskjerm, noe Russland har avvist.

– Vi mener at dette er et merkelig forslag som bryter med alle prinsipper for dette arrangement sa en representant for den russiske Kanal 1, som har rettighetene til Eurovision i Russland.

Kanalen har måttet tåle kritikk for valget av Samojlova som russisk representant i finalen.

Brukt i et politisk spill

Julija Samojlova sitter i rullestol, og kritikere mener at hun blir brukt i et kynisk politisk spill for å få sympati i den bitre politiske striden mellom Russland og Ukraina.

Dermed fortsetter altså bråket rundt årets Melodi Grand Prix-finale for fullt, bare fem uker før artistene etter planen skal samles i den ukrainske hovedstaden.

EBU-hovedkvarteret

EBU-hovedkvarteret i Genève.

Foto: FABRICE COFFRINI / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt