Hopp til innhold

Høie skal diskutere ebolakrisen med Obama

WASHINGTON (NRK) Helseminister Bent Høie (H) møter i dag president Barack Obama på et toppmøte om ebolakrisen i Det hvite hus. Norge og USA har sammen fått til tiltak som sikrer norsk helsepersonell.

Diskuterer Ebola med amerikanere:

TOPPMØTE: Helseminister Bent Høie er klar for Det hvite hus fredag.

– I første runde har det vært viktig for oss å sikre at norsk medisinsk personell som reiser til de rammede områdene blir hentet hjem dersom de blir smittet av Ebola eller dersom de er i fare, forklarer helseminister Bent Høie (H) til NRK.

For noen dager siden fikk Norge i samarbeid med USA på plass en plan for hvordan helsearbeidere skal evakueres. Det betyr at det blir lettere og tryggere for norsk helsepersonell som vil reise for å hjelpe til under Ebola-epidemien. Det er et enorm behov for helsepersonell i Liberia, Sierra Leone og Guinea. Det var et av poengene president Obama understreket da han deltok på et møte om Ebola i FN-hovedkvarteret i New York i går.


– Vi gjør alt for lite og det går alt for sakte. Det nytter ikke å bare ha gode hensikter. Vi må handle nå, sa USAs president.

Derfor arrangerer han selv et historisk toppmøte om internasjonal helsesikkerhet i Det hvite hus i kveld norsk tid.

Hele administrasjonen deltar

Til møtet i Det hvite hus kommer helseministre fra 40 land samt lederen for Verdens Helseorganisasjon og andre FN-organisasjoner som arbeider med helse.

President Obama har dessuten toppet sitt lag. Både utenriksminister John Kerry, forsvarsminister Chuck Hagel, helseministeren og Obamas sikkerhetsrådgiver Susan Rice skal delta på møtet.

Helsearbeider i verneutstyr kjemper mot ebola i Sierra Leone

INTENS KAMP: Helsearbeider i verneutstyr kjemper mot ebola i Sierra Leone.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det viser at en epidemi som ebola også får sikkerhetsmessige konsekvenser. USA har jo valgt å sende soldater til Liberia for å få på plass en infrastruktur i kampen mot epidemien, forklarer Bent Høie.

Han forteller at initiativet til dagens toppmøte ble tatt for flere måneder siden, men at temaet for møtet er blitt skremmende aktuelt.

– Dette er et veldig viktig initiativ som USA tok for noen måneder siden, men som dessverre er blitt mye raskere aktuelt og viktig enn det en kunne forutse.

– Hvis vi hadde hatt en globalt helsesikkerhetssystem på plass i dag, hadde vi vært mye bedre rustet til å håndtere denne epidemien, sier Høie.

På møtet i dag skal helseministrene blant annet diskutere hvordan en kan bygge opp folkehelseinstitutter i fattige land.

550.000 til 1,4 mill kan bli smittet

Det amerikanske smitteverninstituttet CDC slo tidlig alarm om Ebolautbruddet i Vest-Afrika.

Denne uka la instituttet fram en fryktinngytene prognose for hvor raskt sykdommen kan spre seg dersom hjelpetiltak ikke kommer svært raskt på plass.

Ifølge CDC kan mellom 550 000 og 1,4 millioner mennesker være smittet innen januar dersom nødvendige tiltak ikke settes inn nå.

President Obama understreket alvoret i går.


– Dette er et maraton, men vi må løpe det som om det var en sprint, sa han og oppfordret alle land som har mulighet til det til å sende utstyr og mennesker til Guinea, Sierra Leone og Liberia så fort som mulig.

USA har begynt overflyttingen av 3000 soldater til Liberia, etter å ha blitt bedt om en slik militær innsats av landets president Ellen Johnson Sirleaf.

USA har samtidig kommet med hard kritikk av mangelen på raskt handling fra andre land og internasjonale organisasjoner. Den militære responsen fra USA kom etter at Leger uten grenser, som vanligvis har vært kritiske til bruk av militære styrker i en humanitær krise, innstendig ba om soldater som kan få situasjonen under kontroll.

Mange feil begått

Verdenssamfunnet har begått en rekke feil i kampen mot Ebola. Ifølge Time magazine er dette noen av de viktigste:

Det gikk for sakte før verden reagerte på epidemien og en hadde for liten forståelse for kulturen og mangelen på helsevesen i landene som ble rammet. De store internasjonale organiasjonene som jobber med helse har ikke ekspert-team som på kort varsel kan sendes til en slik katastrofe.

Forskninger på medisiner er kommet for kort: Medisinen ZMapp, som tre smittede ameriaknere ble bedre av, produseres kun av et veldig lite farmasøytisk selskap og er avhengig av en spesiell tobakksplante for å bli dyrket fram. Det er umulig å masseprodusere denne på kort tid.





SISTE NYTT

Siste nytt