Nå undersøker myndighetene i Kongo hvordan den smittede gutten og hans familie tok seg til nabolandet Uganda.
Det var Verdens helseorganisasjon (WHO) som bekreftet det første ebolatilfellet utenfor Kongo siden august 2018 sent tirsdag. I Kongo har det vært mer enn 2.000 bekreftede og sannsynlige tilfeller av ebola siden august. Rundt 1.400 personer har mistet livet.
Flere har symptomer
Kongos helsedepartement sier at flere av guttens familiemedlemmer har symptomer og er satt i isolasjon. Seks av dem flyktet mens de ventet på transport til et behandlingssenter. De krysset så grensen inn til Uganda, hvor den smittede gutten fikk behandling ved sykehuset i Kasese før han døde.
Den kongolesiske familien har mest sannsynlig ikke tatt seg til Uganda via offisielle grenseoverganger, hvor helsearbeidere undersøker alle som passerer.
Eksperter har lenge fryktet at ebola kunne spre seg til Kongos naboland på grunn av den interne uroen i landet. Viruset sprer seg raskt gjennom nærkontakt og dråpesmitte, og sykdommen er dødelig i opp mot 90 prosent av tilfellene.
Jobbet tett med nabolandene
Ebola har vært spesielt fryktet i Uganda etter at et utbrudd i 2000 smittet 425 mennesker og drepte over halvparten av dem. Uganda er likevel regnet som mer stabilt enn de østlige delene av Kongo, og for første gang har en effektiv vaksine mot ebola blitt distribuert. Uganda har vaksinert opp mot 4700 helsearbeidere, og over 130.000 doser har blitt distribuert.
Helsekoordinator Tonje Tingberg i Norges Røde Kors forteller at de har jobbet tett med nabolandene til Kongo siden utbruddet i fjor sommer.
– Vi har bistått ugandisk Røde Kors og bidratt til å lage en beredskapsplan for nærområdene. Dette har spesielt dreid seg rundt å lære opp frivillige, sier Tingberg.
– De frivillige har blant annet fått opplæring i hvilke helseopplysninger de skal gi, hvordan de skal opptre om de oppdager smitte i sitt nærområde og hvordan de skal gjennomføre sikre begravelser.
– Ingen grunn til panikk
Ifølge WHO er det bekreftet to andre tilfeller av ebolasmitte i tillegg til den femårige gutten.
Henry Mwebesa, helseminister i Uganda, sier til AP at ugandiske helsemyndigheter ikke har panikk.
– Vi har alle forutsetninger for å ta oss av dette utbruddet. Dette kommer ikke til å utvikle seg utenfor den smittedes familie.