Ebolapasient døde i USA

Ebolasmittede Thomas Eric Duncan døde på sykehus i Texas onsdag, opplyser en talsmann for sykehuset.

Rengjøringspersonell med beskyttelsesdrakter vasker leiligheten til den ebolasmittede Thomas Duncan

Rengjøringspersonell med beskyttelsesdrakter desinfiserer leiligheten til ebolasmittede Thomas Eric Duncan.

Foto: JOE RAEDLE / Afp

«Det er med dyp sorg skuffelse at vi må informere dere om at Thomas Eric Duncan døde i dag tidlig klokken 07.51,» heter det i en uttalelse fra sykehustalsmann Wendell Watson.

Duncan var den første personen som ble bekreftet smittet av ebola i USA.

Thomas Eric Duncan

Thomas Eric Duncan ble syk etter å ha besøkt familie i Liberia.

Foto: Wilmot Chayee / Ap

Han ble trolig smittet i Liberia, der han hadde vært og besøkt familien sin. Duncan kom tilbake til Dallas 20. september, og ble syk fire dager senere.

Duncan dro til sykehus i Dallas 24. september, men ble sendt hjem igjen med antibiotika. Da han ble innlagt 28. september, var han svært syk og måtte fraktes i ambulanse.

Helsemyndighetene i Texas har fått kritikk for behandlingen av Duncan. Han ble avvist da han oppsøkte legevakten for første gang, og oppfølgingen av familien hans har vært mangelfull.

Les: Ingen ville vaske leiligheten til ebolapasient
Les: Kritisk for ebolapasient i USA

Fikk eksperimentell medisin

Duncan er blitt behandlet med den eksperimentelle medisinen Brincidofovir, som aldri er blitt testet på verken mennesker eller dyr.

Familien til Duncan sier ifølge CNN at de presset på for å få sykehuset til å gi Duncan medisin, men at det tok flere dager før han fikk den.

Flere amerikanske leger og hjelpearbeidere har overlevd etter å ha fått den eksperimentelle medisinen Zmapp, men denne har ikke Duncan fått.

– Den siste uka har vært en enorm prøvelse for helsesystemet vårt, men for en familie har det vært langt mer personlig. Legene har gjort en utmerket og barmhjertig jobb, men ebola er en sykdom som angriper kroppen på mange måter, sier delstatens helsedirektør, David Lakey.

Les: Dette bør du vite om ebola
Les: Røde Kors frykter ebola er kommet for å bli

Kan ha vært dehydrert

I USA får Duncans dødsfall stor oppmerksomhet.

CNNs medisinske korrespondent Elizabeth Cohen sier til kanalen at Duncan trolig kom for sent til sykehus.

– Han var syk i flere dager før han fikk nødvendig hjelp, og kan ha blitt dehydrert i denne perioden. Det er ekstremt viktig å få i seg nok og riktig væske når en er smittet av ebola, sier Cohen.

Ti personer som var i kontakt med Duncan etter at han ble syk holdes fortsatt isolert og følges nøye opp. Inkubasjonstiden for ebola kan være opptil 21 dager, og det er derfor fortsatt to uker til en vet om disse er utenfor faresonen.

Ingen av dem har så langt vist symptomer på ebolasmitte, skriver Reuters.

I Texas må sykehuset også være forsiktig med hvordan de behandler Thomas Eric Duncans døde kropp. Ebola er ekstremt smittsomt de første 72 timene etter at en person dør av sykdommen.

Derfor blir de som dør av Ebola i Liberia nå kremert.

Les: Frykter dødstallene i Vest-Afrika er mye høyere
Les: Obama mener verden gjør for lite for å hindre ebola
Les: Jobber på spreng med nye ebola-medisiner

SISTE NYTT

Siste nytt