Hopp til innhold

WHO: Rapportene undervurderer omfanget av ebola-utbrudd

Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er langt verre enn det de offisielle tallene skulle tyde på, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO). Helsearbeidere i Liberia sliter med å få folk til å tro på at viruset eksisterer.

Leger uten grenser i arbeid

Leger uten grenser er blant hjelpeorganisasjonene som forsøker å begrense omfanget av ebolautbruddet.

Foto: STRINGER / Reuters

Ifølge offisielle tall er 1.069 mennesker hittil døde av ebola, mens 906 andre er smittet med det dødelige viruset.

– Helsearbeidere ser beviser for at antallet rapporterte tilfeller grovt undervurderer omfanget av utbruddet, konkluderer WHO i sin siste oppdatering om krisen.

WHO forsøker nå å koordinere «en massiv opptrapping» av innsatsen mot ebola, heter det videre.

– Det er ventet at utbruddet vil holde frem i noe tid. WHO's responsplan strekker seg flere måneder fremover, heter det i uttalelsen fra helseorganisasjonen.

Én million i karantene

Verdens matvareprogram (WFP) er blant dem som spiller en viktig rolle i arbeidet, ved å skaffe mat for over én million mennesker som er satt i karantene i grenseområdene mellom Guinea, Liberia og Sierra Leone.

WHO forsøker på sin side å overvåke situasjonen løpende, for å skaffe detaljert informasjon om hvordan ebola-viruset sprer seg og hvor innsatsen til enhver tid må settes inn.

USAs president Barack Obama har nå ringt Liberias president Ellen Johnson Sirleaf og Sierra Leones leder Ernest Bai Koromo for å diskutere krisen. Dette skjer samtidig som USA har bedt familiene til diplomater i Sierra Leone om å forlate landet for å unngå smitte.

– I sine samtaler med begge lederne, la presidenten vekt på USAs forpliktelse til å jobbe med Liberia, Sierra Leone og internasjonale partnere for å hindre utbruddet. Han kondolerte også livene som har gått tapt, heter det i en uttalelse fra Det hvite hus, ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Mange tror ikke ebola eksisterer

Lederen for det medisinske arbeidet i Sierra Leone, dr. Brima Kargbo, snakket torsdag til politikere i parlamentet om vanskelighetene helsearbeidere møter i arbeidet med å bekjempe det dødelige viruset.

– Vi må fortsatt bryte smittekjeden, for å separere de smittede fra dem som ikke er smittet. Men det er mange som ikke tror på at ebola eksisterer, og mange er aggressive mot helsearbeidere, sier Kargbo, ifølge AFP.

Viruset har også rammet helsearbeidere hardt. Sierra Leone offentliggjorde torsdag tall som viser at 32 sykepleiere har omkommet som følge av ebolasmitte i perioden 24. mai til 13. august.

Det er tidligere kjent at både USA og Canada har sagt ja til å levere eksperimentelle legemidler for å bekjempe utbruddet. USA har sagt at Liberia skal få tilgang til medisinen ZMapp, men foreløpig i svært, svært begrenset omfang.

Også Canada har sagt seg villige til å donere ebola-vaksine til WHO. Landet vil gi mellom 800 og 1000 doser av sin eksperimentelle vaksine, utviklet av det kanadiske legemiddelfirmaet Tekmira.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Liberia

Ifølge dr. Ernest Bai Koromo er det mange i Liberia som tror at ebola ikke eksisterer.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

Økonomiske konsekvenser

Sør-Afrika har sagt seg villige til å hjelpe Sierra Leone, ved å sette opp et mobilt laboratorium i hovedstaden Freetown. På denne måten skal man unngå at blodprøver må sendes andre steder for analyse.

I Liberia, der over 300 så langt har omkommet som følge av ebola, arbeider man nå med å utvide behandlingssenteret i hovedstaden Monrovia. Dette er ett av bare to slike behandlingssteder i landet med 4,2 millioner innbyggere.

Ifølge ratingbyrået Moodys kan kostnadene knyttet til ebolabehandling være med på å betraktelig svekke økonomien til de allerede fattige vestafrikanske landene som er hardest rammet.

Ifølge AFP brukte Liberia 12 millioner dollar på å bekjempe ebolautbruddet mellom april og juni.

Liberia Ebola

Ifølge Verdens helseorganisasjon er utbruddet av ebola langt mer alvorlig enn hva de offisielle tallene tilsier. Bildet er tatt i Liberia.

Foto: Abbas Dulleh / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt