Ebola-bekjemperne er «Årets person 2014»

Alle som har stått på og kjempet i kampen mot ebola har blitt kåret til årets person i av det amerikanske magasinet Time.

Time kårer årets person 2014

Det amerikanske magasinet TIME hedrer de som kjemper mot ebola med hele fem ulike forsider.

Foto: Faksimile fra Time-magazine

«Alle som våget å behandle ebola-ofre, risikerte å bli et offer selv. De har risikert, stått på, ofret og reddet,» skriver Nancy Gibbs, sjefredaktør i Time magazine.

I magasinets begrunnelse for valget av årets person, beskriver redaktøren hvordan helsearbeidere, frivillige og begravelsespersonell har jobbet iherdig med å behandle de syke og forebygge spredning av ebola-viruset.

«Resten av verden kan sove om natten fordi en gruppe med menn og kvinner er villige til å kjempe. For deres utrettelige handlinger av mot og nåde, for at de kjøper verden tid til å forsterke vårt forsvar, for at de holder ut, ofrer og redder liv, er Ebola-bekjemperne TIME’s 2014 Person of the Year», skriver Gibbs.

Nancy Gibbs er sjefredaktør i Time magazine.

Nancy Gibbs, sjefredaktør i Time magazine, hyller de som kjemper mot ebola.

Foto: CARLO ALLEGRI / Reuters

– Kjemper fortsatt

Den amerikanske legen Dr. Kent Brantly, var blant flere som ble hyllet i Time-artikkelen.

– Det er en stor ære. Dette er ikke bare en historisk hendelse vi ser tilbake på. Dette er en pågående kamp. De modige ebola-bekjemperne kjemper fortsatt i skyttergravene i snakkende stund, sier Brantly til Today Show.

Brantly ble smittet av det fryktede ebolaviruset da han jobbet for hjelpeorganisasjonen Samaritan's Purse i Liberia. Han ble siden fraktet til USA i et spesialfly og behandlet ved Emory Universitetssykehus i Atlanta. Brantly ble friskmeldt etter å ha kjempet mot ebolaviruset i over en måned.

– Modige individer

Generalsekretær i Leger uten grenser Norge, Anne-Cecilie Kaltenborn, er stolt over at ebola-arbeiderne har blitt kåret til Årets person.

– Det er en fantastisk nyhet. Det er modige individer som har tatt valget om å reise ned og bekjempe ebola. Vi er heldig for at det finnes individer som ser viktigheten av å bidra der behovet er størst, sier Kaltenborn.

Anne-Cecilie Kaltenborn er generalsekretær i Leger Uten Grenser

Anne-Cecilie Kaltenborn, generalsekretær i Leger Uten Grenser, gleder seg over nyheten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Hun sier hun er glad for utnevnelsen fordi det bidrar til å rette søkelyset mot ebola-epidemien som er langt fra over.

– Det er fortsatt folk som blir smittet. Vi har strukket oss langt for å bekjempe denne epidemien. Det gir en enorm oppmuntring å se at arbeidernes innsats blir hedret på en slik måte, sier Kaltenborn.

Lesernes topp fem

Ferguson-demonstrantene, Taylor Swift, Apple-sjef Tim Cook, den russiske presidenten Vladimir Putin og den kurdiske lederen Massoud Barzani, var blant kandidatene som ble vurdert til den prestisjefylte tittelen av magasinets jury.

Leserne fikk også lov til å stemme frem årets navn på Time-magasinets nettsider i forkant av dagens utnevnelse.

Her var det den indiske statsministeren Narendra Modi som gikk av med seieren. Han fikk 16 prosent av stemmene. På andreplass kom demonstranterne i Ferguson med 9 prosent.

Joshua Wong, lederen av demonstrasjonene i Hong Kong, Malala Yousafai og ebola-arbeiderne var også blant lesernes topp fem.

Prestisje kåring

Det amerikanske tidsskriftet har tidligere kåret store navn som Mahatma Gandhi, Martin Luther King jr og Winston Churchill som årets person.

Årets person handler om de som har påvirket verden på godt og vondt, derfor inkluderer også listen personer som Adolf Hitler, Joseph Stalin og Ayatollah Khomeini.

De amerikanske presidentene Barack Obama og George W. Bush jr er blant de få som har fått æren av å få tittelen to ganger.

Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt

Målinger: Jevnt løp i Tyskland

Klokken 18 stengte valglokalene i Tyskland. Valgdagsmålingene og prognoser viser at det er svært jevnt mellom de to største partiene SPD og CDU/CSU, men med et lite overtak for sosialdemokratene.