E.coli funnet i dansk kyllingkjøtt

Det er funnet resistente E.coli-bakterier i dansk kylling. Myndighetene advarer om at folk kan bli alvorlig syke.

Kylling

Det er funnet E.coli i dansk kylling. Den danske Fødevarestyrelsen ber forbrukerne om å ta nødvendige forholdsregler.

Foto: Vibecke Wold Haagensen / NRK

Bakteriene skal være resistente mot antibiotika, som er viktig i behandlingen av livstruende infeksjoner hos mennesker, skriver bt.dk.

– Det er svært lite ønskelig at slike bakterier blir resistente, og vi har aldri funnet denne typen i dansk kyllingkjøtt tidligere, sier seniorforsker Yvonne Agersø ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til bt.dk.

– Nå må vi så fort som mulig finne ut om ESBL-colibakteriene i danske kyllinger er kommet inn i produksjonen via import av husdyr, eller om bakteriene finnes i kyllingenes omgivelser, sier Agersø.

Overførbar til mennesker

Bakteriene ble funnet i forbindelse med en laboratorieundersøkelse av 200 prøver. Omtrent en fjerdedel av avføringsprøvene fra de danske kyllingene, og litt under hver tiende prøve av kyllingkjøttet, inneholdt bakterien.

ESBL-bakterier er spesielt problematisk fordi den kan overføres fra kyllingkjøttet til mennesker. I noen tilfeller kan bakterien forårsake sykdom, og på grunn av bakteriens resistens, er den vanskelig å behandle.

Må vurdere faren

Til tross for oppdagelsen kan Agersø foreløpig ikke si noe om den aktuelle bakterien er en fare for forbrukerne.

– Det er behov for flere undersøkelser før vi kan fastslå om det finnes risiko, sier seniorforskeren.

Bakteriefunnene gir derfor ikke den danske Fødevarestyrelsen anledning til å endre anbefalingene i forhold til kyllingen. I stedet minner de folk på å være nøye med kjøkkenhygienen. De anbefaler på det sterkeste at kyllingkjøttet gjennomstekes, samt å holde rå kylling unna annen mat.

ESBL-colibakterien må ikke forveksles med den dødlige VTEC-colibakterien, som har forårsaket sykdomsutbruddet i Nord-Tyskland, og som hittil har kostet flere mennesker livet.

SISTE NYTT

Siste nytt