Bakteriene skal være resistente mot antibiotika, som er viktig i behandlingen av livstruende infeksjoner hos mennesker, skriver bt.dk.
– Det er svært lite ønskelig at slike bakterier blir resistente, og vi har aldri funnet denne typen i dansk kyllingkjøtt tidligere, sier seniorforsker Yvonne Agersø ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til bt.dk.
– Nå må vi så fort som mulig finne ut om ESBL-colibakteriene i danske kyllinger er kommet inn i produksjonen via import av husdyr, eller om bakteriene finnes i kyllingenes omgivelser, sier Agersø.
- Les: Har ikke funnet E.coli i tyske bønnespirer
- Les: Bønnespirebonde stiller seg uforstående til smittemistanken
Overførbar til mennesker
Bakteriene ble funnet i forbindelse med en laboratorieundersøkelse av 200 prøver. Omtrent en fjerdedel av avføringsprøvene fra de danske kyllingene, og litt under hver tiende prøve av kyllingkjøttet, inneholdt bakterien.
ESBL-bakterier er spesielt problematisk fordi den kan overføres fra kyllingkjøttet til mennesker. I noen tilfeller kan bakterien forårsake sykdom, og på grunn av bakteriens resistens, er den vanskelig å behandle.
- Les også: Folkehelsa bekymret etter tysk E.coli-utbrudd
- Les også: – En helt ny E.coli-stamme
Må vurdere faren
Til tross for oppdagelsen kan Agersø foreløpig ikke si noe om den aktuelle bakterien er en fare for forbrukerne.
– Det er behov for flere undersøkelser før vi kan fastslå om det finnes risiko, sier seniorforskeren.
Bakteriefunnene gir derfor ikke den danske Fødevarestyrelsen anledning til å endre anbefalingene i forhold til kyllingen. I stedet minner de folk på å være nøye med kjøkkenhygienen. De anbefaler på det sterkeste at kyllingkjøttet gjennomstekes, samt å holde rå kylling unna annen mat.
ESBL-colibakterien må ikke forveksles med den dødlige VTEC-colibakterien, som har forårsaket sykdomsutbruddet i Nord-Tyskland, og som hittil har kostet flere mennesker livet.
- Les også: Ti personer døde på grunn av E.coli