Hopp til innhold

E-tjenesten: Frykter belte av vold fra Beirut til Basra

Etterretningstjenesten ser liten demokratisk utvikling i Midtøsten og Nord-Afrika, og er også bekymret for at konflikten i Syria kan ende som en større regional krig. Ustabilitet øker faren for terror, kommer det frem i den åpne trusselvurderingen.

Islamist-krigere trener ved Damaskus i Syria

ISLAMISTER: Flere grupperinger som støtter eksremistiske holdninger og sammenligner seg med Al Qaida er aktive i Syria-krigen.

Foto: STRINGER / Reuters

Mandag la Etterretningstjenesten fram sin åpne trusselvurdering for 2014.

I rapporten ser etterretningen på hvordan ulike forhold utenfor Norges grenser påvirker risiko, farer og trusler for norske interesser.

I en analyse av forholdene i Midtøsten og Nord-Afrika kommer det fram hvordan Forsvarets eksperter frykter en ytterligere forverring av situasjonen i Syria og områdene rundt:

Det er nå også en reell mulighet for at borgerkrigen i Syria vil spre seg til nabolandene Libanon og Irak, og i verste fall kan det utvikle seg et sammenhengende belte med voldelige konflikter fra Beirut til Basra.

Etterretningstjenestens vurdering 2014

Tjenesten slår fast at mange ulike aktører har blandet seg inn i borgerkrigen som startet etter at Assad-regimet slo hardt ned på protester fra folket.

De beskriver hvordan krigen nå har både lokale, nasjonale og regionale aktører.

Ifølge E-tjenesten støtter Iran, Hizbollah, Irak og Russland regimet. Mens Saudi-Arabia, Qatar, Tyrkia, Jordan og Vesten i varierende grad støtter opposisjonelle og opprørere.

Derfor mener de at krigen truer et stort område:

– Dette gjør borgerkrigen i Syria til en trussel mot stabiliteten i et sammenhengende landområde fra Libanon til det sørlige Irak, skriver Etterretningstjenesten i sin vurdering.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Kart - Midtøsten og Nord-Afrika» i nytt vindu

Frykter terror-frihavner

En annen fare som Etterretningstjenesten ser i Midtøsten og Nord-Afrika er utbredelsen av islamister og andre terrororganisasjoner.

Islamist-kriger i Syria
Foto: STRINGER / Reuters

– Svak eller fraværende myndighetskontroll øker også faren for terror, både regionalt og mot Europa, ved at militant grupperinger kan etablere fristeder for sine aktiviteter, skriver E-tjenesten.

Forhold med svært svak sentralmakt og dermed fare for at militante grupper med terrormotiv etablerer seg ser E-tjenesten tendenser til både i Syria, Sinai i Egypt og Libya.

Tjenesten skriver ganske mye om den kaotiske situasjonen i Libya.

Libya har falt inn i en tilstand med mye usikkerhet og mange ulike maktaktører etter Gaddafis fall.

Landet beskrives som å være «uregjerlig» i perioder. Det pekes også på utbredte militser som har nektet å levere inn våpnene sine etter at kampen mot den tidligere eneherskeren.

Det fryktes nå følgene av at Libya har begynt å bli en frihavn for jihadister:

Det generelle maktvakuumet har ført til at Libya i praksis er blitt en frihavn for jihadistiske grupperinger. Disse grupperingene bruker landet som base for organisering og trening.

Etterretningstjenestens vurdering 2014

Slik E-tjenesten ser det utgjør kaoset i Libya en fare for andre land i regionen og mot vestlige interesser i Nord-Afrika.

Lite demokratisk utvikling

De siste årene har vært preget av store omveltninger i flere landet i Midtøsten og Nord-Afrika.

Den såkalte arabiske våren har veltet innover land som Tunisia, Libya og Egypt.

Våren har dog ikke nødvendigvis ført til mer stabile forhold i regionen slik Etterretningstjenesten ser det:

– Tre år etter den arabiske våren startet, er det få tegn til en demokratisk utvikling i regionen, skriver de.

De skriver videre at det tvert imot er ting som tyder på at autoritære strukturer har blitt opprettholdt, og at det har blitt mindre sentral kontroll i flere land.

SISTE NYTT

Siste nytt