Dyrevernere raser mot haislakting

Myndighetene i den australske delstaten Western Australia har bestemt seg for å redusere haibestanden for å gjøre strendene tryggere. Det får dyrevernere til å se rødt.

Myndighetene i Vest-Australia har startet en omfattende slakt av hai, etter flere angrep på mennesker den siste tiden.

VIDEO: Dyrevernere raser mot myndighetenes prosjekt for å redusere haibestanden.

Det kontroversielle prosjektet ble innledet av myndighetene etter en økning i antall haiangrep langs den australske vestkysten.

Delstaten har fått tillatelse av miljøvernminister Greg Hunt til å sette ut 72 liner med kroker og agn en kilometer ut fra de travleste strendene, og ta livet av haier som er over tre meter lange.

Hunt har også gitt delstaten dispensasjon fra forbudet mot å jakte på hvithai, som er en beskyttet art.

Den første haien, en tre meter lang tigerhai, ble avlivet sør for Perth søndag morgen.

Ifølge Perth Now ble haien fanget på krok, og skutt fire ganger i hodet før den ble dumpet lengre ut på havet.

– Grusom metode

Hvithai

Hvithai fotografert utenfor kysten av Australia.

Foto: ANDREW FOX / Afp

Det har fått dyrevernerne til å rase, og flere aktivistgrupper har varslet at de vil sabotere prosjektet ved å kutte liner og fjerne agn.

Dyrevernsgruppen Animal Rescue Team opplyser at de har med seg en veterinær og en marinbiolog som skal kunne dykke ned og frigjøre alt levende som har bitt på en krok.

– Vi vil ikke ha noen tap av liv, og vi kommer til å gjøre vårt beste for å redde alle dyr som blir fanget, inkludert haier, sier talskvinnen Amy-Lea Wilkins.

Lederen for Sea Shepherd Australia, Jeff Hansen, sier til det australske nyhetsbyrået AAP at metoden fører til at haien lider unødig.

– Hvordan kan vi fordømme Japan for den ukritiske slaktingen av hval og delfiner, og samtidig gjøre dette her i Australia? Denne metoden er grusom, og disse dyrene kan lide i flere timer før de dør, sier han.

– Beskytter befolkningen

Western Australia-guvernør Colin Barnett insisterer på at formålet er å beskytte mennesker.

– Jeg får ingen glede av å se haier bli drept, men jeg har et overordnet ansvar for å beskytte befolkningen, og det er det jeg gjør, sier han.

Prosjektet skal i første omgang vare til slutten av april.

Sju mennesker er drept av hai i Western Australia de siste tre årene, mens snittet lå på mindre enn ett dødelig angrep i året på 1990-tallet.

Fiskeridepartementet i delstaten jobber med et satellittbasert overvåkingssystem som skal kunne varsle myndighetene dersom en hai kommer i nærheten av stranda.

Les også: Over 300 haier er nå på Twitter
Les også: Tre haiangrep på tre uker i Australia
Les også: Uvanlig mange drept av hai i fjor

SISTE NYTT

Siste nytt