Dyrere øl og sprit

Det kan bli høyere avgifter på sprit og øl i EU. Den svenske finansminister, Anders Borg, går inn for at unionen øker minstesatsene på alkoholavgiftene - som ikke har vært endret siden 1993 - betraktelig.

Foto: Knut Falch / Scanpix

Den nye borgerlige finansministeren  fra Moderaterna, sier det er viktigere å arbeide enn å drikke, og at det er viktigere å senke skatten på arbeid enn skatten på alkohol.

På et møte med EUs finansministre har Borg talt varmt for å øke minstesatsene på sprit og øl i EU.

I Sverige er satsene høyere enn minstesatsene, og finansministeren vil holde de svenske avgiftene på dagens nivå og ikke senke dem, slik et utvalg tidligere har anbefalt.

Peker på skadevirkninger

Anders Borg peker på de store skadevirkningene av alkoholmisbruk, og sier det er riktig å se hva som kan gjøres for å redusere helseskadene som kan følge med alkoholmisbruk.

I EU har det ikke vært gjort endringer på avgiftssatsene siden 1993.

I EU må alle si medlemslandene si ja for at et skatteforslag skal bli vedtatt. Så langt har Tyskland vært mot den foreslåtte avgiftsøkningen. Den endelige avgjørelsen vil trolig bli tatt på et møte i Brussel i slutten av november.

Stort finsk misbruk

Samtidig kommer det opplysninger fra Finland om at misbruk av alkohol nå er den vanligste dødsårsaken blant menn og den nestvanligste dødsårsaken, etter kreft, blant kvinner.

 I Finland er avgiftene satt ned og forbruket har gått opp.

Tidligere helsminister, KrF-leder Dagfinn Høybråten, sier til NRK at det vil være en seier for det nordiske initiativ dersom alkoholavgiftene i EU settes opp.

 Høybråten har kjempet i lang tid for dette innad i Norden og applauderer holdningen til den svenske finansministeren.

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt