NRK Meny
Normal

Dyr sulter ihjel i Venezuelas dyrehager

Løver, tigre og elefanter faller om i Venezuelas zoologiske hager. Kronisk matmangel og en rekordlav vannstand rammer både mennesker og dyr i det kriserammede landet.

LØvene dør i dyrehagene i Venezuela
Foto: CARLOS JASSO / Reuters

Dyrene dør av sult i dyrehagen Caracas zoo i Venezuelas hovedstad. Landets økonomiske krise har også rammet villdyrene bak burene.

De siste ukene har fugler, kaniner, griser og tapirer segnet om i den zoologiske hagen.

Matkrise og vannmangel

Den akutte matmangelen i landet fører til en livstruende kamp mellom mennesker og dyr. Behovet for føde er nå så alvorlig at mennesker bryter seg inn i dyrehagene for å spise villdyrenes mat, ifølge lokale medier.

En ape drikker siste rest med Papaya i en dyrehage

SISTE REST: En ape drikker papaya i en dyrehage i Venezuela. Både dyr og mennesker merker den akutte matmangelen i landet på kroppen.

Foto: CARLOS JASSO / Reuters

Samtidig må porsjonen til dyrene kuttes. Ifølge nyhetsbyrået Reuters har flere av dyrene vært uten mat og drikke i over to uker, før de til slutt døde av sult.

Den langvarige tørken, kombinert med effekter av værfenomenet El Niño, førte i vår til en rekordlav vannstand, som har vært synkende siden.

I tillegg har en sterkt fallende oljepris og hyperinflasjon ført til tomme butikkhyller og mangel på medisiner. NRK skrev i mai om mennesker som dør daglig, og folk som står i kø opptil 30 timer i uka for å få en matbit.

Den såkalte «bachaqueros», mafiaen, har kjøpt den subsidierte maten i butikkene, og tjener seg rike på folks elendighet ved å tidoble prisene.

Folk står i kø i Venezuela etter mat

KRYSSER GRENSEN: Flere venezuelanere står i kø for å kjøpe mat i Colombia. I hjemlandet har mafiaen skrudd opp matprisene til det tidobbelte.

Foto: FEDERICO PARRA / Afp

– Landet vårt lider

Fallende oljepriser, ustabil økonomisk politikk og etterfølgene av ekstremvær er altså situasjonen i det kriserammede Venezuela.

Dermed blir det også vanskeligere å gi tilstrekkelig med føde til dyrene.

– Den store døden i dyrehagene blir en metafor på landet vårt som lider, sier dyrehageansatt Marlene Sifontes til Reuters.

Påtalemyndigheten har nå åpnet en etterforskning på dødstallene som fører til at en mengde dyrearter dør ut i den zoologiske hagen i Caracas.

En dyrehage i Venezuela mangler donasjoner

BER OM HJELP: Matmangelen i Venezuela er så akutt at mennesker har brutt seg inn i zoologiske hager for å stjele dyrenes mat. Nå ber dyrehagene om donasjoner fra bedrifter.

Foto: CARLOS JASSO / Reuters

Må be om donasjoner

I dyrehager utenfor hovedstaden er situasjonen enda mer akutt. I det vestlige Venezuela har en dyrepark i La Laguna bedt om donasjoner fra lokale bedrifter for å få nok mat til villdyrene.

– Vi gjør vårt ytterste for å få den zoologiske hagen til å fungere, sier Oslander Montoya, en representant for de lokale myndighetene.

President Nicolás Maduro legger skylden på landets problemer hos USA, som han mener fører en økonomisk krig mot landet. I tillegg har han erklært mafiaen som en fiende. Nå vil han prøve å kontrollere landets matdistribusjon med militær styring.

I mellomtiden frykter myndighetene at enda flere dyr og mennesker dør av mangel på mat og drikke.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt