Dvergen som ble en statsfiende

Aleksej Navalnijs voldsomme vekst som opposisjonell stemme vekker vonde minner blant makthaverne i Kreml, skriver Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld.

RUSSIA-PUTIN/PROTEST

Aleksej Navalnij ble torsdag dømt til fem år i fengsel for bedrageri. Fredag morgen slapp han fri mot kausjon i påvente av ankesaken.

Foto: Reuters

Analyse av Hans Wilhelm Steinfeld

Politikk, forbrytelse og straff henger historisk nøye sammen i Russland.

Da Aleksej Navalnij, som den store helten under gatedemonstrasjonene mot Vladimir Putin i 2011 og 2012, skrøt til titusener at han hadde nok folk bak seg til å ta Kreml, begynte rimeligvis maktkretsen å tenke.

At Lenin og an håndfull kommunister klarte å velte det 500 år gamle Romanov-regimet så lett og tilfeldig, er i dag et spørsmål som ofte stilles av analytikere som støtter Putin.

At Sovjetunionen falt sammen i 1991 på grunn av et indre partikupp mot Gorbatsjov, skremmer også mange russere med totalitær bagasje. At President Boris Jeltsin skjøt den lovgivende forsamling i «Det hvite hus» i stykker for 20 år siden, den 4. oktober 1993, er en del av det politiske traumet.

I dag synes det rimelig at «noen», som det ofte uttrykkes i russiske medier, begynte å tenke på hvordan politikeren Aleksej Navalnij fra gatens parlament kunne forbindes med den verdensberømte boktittelen til Fjodor Dostojevskij, og som het nettopp «Forbrytelse og straff».

Dvergen som ble et kjempemessig fiendebilde

I 2011 var det bare 4 prosent av russerne som visste hvem bloggeren Aleksej Navalnij var.

Han er advokatutdannet og kommer han fra det liberale partiet Jabloko. I forrige tiår gjorde han en formidabel innsats som valgkampstrateg i Moskva for dette partiet, som er søsterparti til Venstre i Norge.

Russia's President Putin

Regimet til Valdimir Putin benekter at de har hatt noe med rettssaken mot Navalnij å gjøre. Men Navalnij utgjorde en stadig større trussel mot makthaverne.

Foto: Maxim Shemetov / Reuters/NTB Scanpix

Fra 2009 jobbet Navalnij som ulønnet rådgiver for guvernøren i Kirov ved Volga, 900 km nordøst for Moskva. Det skulle bli hans endelige bane.

Da gatedemonstrasjonene skjøt fart mot Putin for valgfusk etter dumavalget først i desember 2011, fant Aleksej Navalnij sin arena: Podiet foran de store gatedemonstrasjonene som rystet russisk politikk helt frem til presidentvalget 4. mars 2012. De fortsatte dramatisk utover våren og til innsettelsen av Putin i mai i fjor.

Det var Navalnij som skapte den populære parolen om Putins parti Forent Russland: «partiet av svindlere og tyver». Slagordet runget utover gatene i russiske byer de siste to år.

Korrupt mannefall

De historiske spor skremte bak Kremls murer. Bare det siste året falt en tylft generaler i politiet for grov korrupsjon, hele ledelsen for påtalemakten i det digre Moskvafylket og forrige forsvarsminister Anatolij Serdjukov, som man ikke torde å sikte men tok hans nærmeste medarbeidere.

Med et slikt bakteppe, satt Navalnijs parole som et skudd i hodet på alle russere. Slik ble antikorrupsjonsadvokaten en farlig fiende for Putinregimet i kampen om russernes sinn. At Navalnij utropte seg til utfordrer av Putin ved valget i 2018, befestet troen på Navalnij-faren i Kreml.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Russia Opposition Trial Alexei Navalnij

Alexej Navalnij ble kjent under de store demonstrasjonene mot Putin-regimet fram mot presidentvalget 4. mars 2012.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Det var som korrupsjonsvarsler Navalnij ble kjent gjennom blogging. De unge bruker nesten bare nettet i Russland. «Hvis vi ikke gjør noe med korrupsjonen og de unge, kan Russland falle sammen som stat», sa Putin i talen om rikets tilstand den 12. desember 2012.

«Meget lav effektivitet i statsapparatet er grunnproblemet i Russland», sa Putin også. Bakteppet var spent opp for Navalnijs nye lidelsesvei.

Russland elsker sine martyrer

Aleksej Navalnij ble tiltalt og dømt for en typisk, russisk svindel som ble begått ved det offentlig eide Kirov-Les eller «Kirov-skog» i 2009 og 2010. Da var Navalnyj ubetalt rådgiver for guvernøren i regionen.

10 000 kubikkmeter tømmer ble solgt til underpris i en forretnings-køpenickiade, som Navalnij vedgikk i retten at han var en del av. Differansen mellom reell og formell pris var på 16 millioner rubler eller 3 millioner kroner, som gikk tapt for det offentlige budsjettet.

Konsernsjefen i «Kirov-skog» ble tatt først. Mot en avtale med påtalemakten om strafferabatt og bare betinget fengsel, ble han kronvitnet mot Navalnyj og la all skyld på den opposisjonelle politikeren for å ha funnet på den typiske svindelen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Navalnij protest

Flere tusen mennesker demonstrerte mot dommen mot Alexej Navalnij i Moskva bare timer etter at den falt.

Foto: Denis Tyrin / Ap

Alle andre vitner som påtalemakten stevnet, forsvarte Navalnij og sa han ikke hadde noe med svindelen å gjøre. Det gjaldt også guvernøren i regionen. Deres versjon var helt i tråd med Navalnijs egen påstand om at han rett nok var i kontakt med «Kirov-skog», men ikke hadde en finger med i spillet når det gjaldt underslaget.

Likevel valgte den urutinerte, unge dommeren å komme med en fellende dom på fem år ubetinget fengsel. Navalnij ble påsatt håndjern og ført til Kirov varetektsfengsel. Hans advokat anker dommen.

Det gjør også påtalemakten. Men ikke fordi dommeren ga Navalnij ett år mindre enn påtalemakten hadde krevd. Påtalemakten anker beslutningen om varetekt fordi dette, ifølge den statlige TV-kanalen Rossija, er uskjønnsomt strengt under den lange ankeprosessen. For Navalnij møtte lydig opp til straffesaken, skjønt han kunne flyktet.

Slik skapes en martyr. Og russerne elsker sine martyrer.

Protest Navalnij

Rundt 200 demonstranter ble arrestert torsdag for å protestere mot dommen mot Navalnij.

Foto: TATYANA MAKEYEVA / Reuters

Heri ligger den mest eksplosive følgen av straffen mot Aleksej Navalnij. EUs utenrikssjef Catherine Ashton sier dommen reiser alvorlige spørsmål ved rettsikkerheten i Russland, USA er som vanlig kritisk, mens mer tilbakeholdne Amnesty International kaller dommen mot Navalnij for en rettsfarse.

Enhver opplyst russer husker at den sovjetiske påtalemakten historisk hadde veiledningsrett overfor dommerne. Bare det at spørsmålet kan stilles etter Navalnij-saken fordi dommeren synes å ha stått for en uskjønnsom vurdering av vitnenes troverdighet og ensidig trodd på det eneste vitnet som totalt var avhengig av påtalemakten, gjør dommen farlig i Russland.

Det politiske paradokset

Da Putins mann og fungerende ordfører i Moskva, Sergej Sobjanin denne uken sto bak idèen om at hans folk i Moskvas lokale duma skulle støtte Aleksej Navalnijs mulighet til å stille som kandidat til ordførervalget 8. september, sa han: «Vi gjør dette for at moskovittene skal ha flere å velge mellom.»

Uten signaturene til de deputerte fra Putin-partiet Forent Russland kunne ikke Aleksej Navalnij ha registrert seg som offisiell kandidat 17. juli.

Alle russere kjenner Leninsitatet om, at «borgerskapet skal være våre nyttige idioter. De selger oss reipet vi skal henge dem i!» Dagen etter at Navalnij registrerte seg som ordførerkandidat i Moskva, ble han påsatt håndjern i Kirov.

Før han ble ført til fengsel sa han at han trakk seg fra ordførervalget i Moskva. Å føre valgkamp fra et varetektsfengsel med brev- & besøksforbud, ville være absurd. Formannen for valgkommisjonen i Moskva by sa torsdag at for kommisjonen er Aleksej Navalnij fortsatt en offisiell kandidat til ordførervalget her i Moskva.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Femen Navalnij

Toppløsaktivister fra gruppa Femen demonstrerte mot Navalnij-dommen i den ukrainske hovedstaden Kiev torsdag.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Pølser og politikk

Kanskje det er derfor påtalemakten protesterte mot rettens overivrige beslutning om å holde Navalnij bak lås og slå, og i dag fikk ham løslatt. For skulle han forblitt i fengsel ville han gått ut politisk på dato som troverdig motkandidat til Sergej Sobjanijn, som Putin & co. innsatte som ordfører og sjef for byregjeringen i Moskva høsten 2010.

I fengsel kunne ikke Aleksej Navalnij spille rollen som pluralt valgalibi i september. «Den nyttige idiot» ville mistet troverdigheten i den rollen Navalnij muligens var tiltenkt fra Putinkretsens side, nemlig å spille en slik i valgkampen foran det viktige ordførervalget i Russlands hovedstad til høsten.

Skulle myndighetene, nå som Navalnij er satt fri, fortsatt insistere på at han er offisiell ordførerkandidat, aktiviseres hukommelsen om et annet, verdensberømt sitat om politikk:

«Den som noensinne får greie på hvordan pølser og politikk blir laget, vil aldri få en rolig natt senere i livet!»

SISTE NYTT

Siste nytt