Hopp til innhold

Medskyldig i belgisk overgrepssak løslatt

Pårørende er rasende etter at belgiske myndigheter har vedtatt å løslate Marc Dutrouxs ekskone og medskyldige, Michelle Martin, på prøve etter 15 år bak murene.

Michelle Martin

Michelle Martin er prøveløslatt etter 15 år i belgisk fengse.l

Foto: THIERRY ROGE / Reuters

Dutroux ble dømt til livsvarig fengsel for å ha bortført og voldtatt seks unge jenter, noen av dem ikke engang i tenårene, på 1990-tallet. Fire av jentene døde i fangenskap.

Marc Dutroux

Marc Dutroux soner livsvarig fengsel for bortføring, voldtekt og drap på fire jenter.

Foto: POOL / REUTERS

LAETITIA DELHEZ

Laetitia Delhez ble funnet og reddet etter seks redselsdøgn i Dutrouxs kjeller.

Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS
Michelle Martin ble dømt til 30 år fengsel for å hjulpet den daværende ektemannen med å holde jentene fanget, og for å ha medvirket til at to av dem sultet ihjel i et rom i familiens kjeller. Den endelige dommen ble avsagt i 2004, åtte år etter at de to ble avslørt og arrestert.

- Burde ikke ha sluppet fri

- Hun har drept datteren min. 15 års fengsel virker lite, sier Jean-Denise Lejeune, moren til en av de to åtte år gamle jentene som seinere ble funnet begravd i husets hage.

- Michelle Martin var like ille som Marc Dutroux, hun kunne ha åpnet kjellerdøra og gitt jentene vann. Vi slipper et monster ut i samfunnet, sier hun.

- Prøveløslatelsen kommer altfor, altfor tidlig. 30 års fengsel var for mild straff for det hun hadde gjort. Hun må sone hele straffen, sier Pol Marchal, faren til ei annen av de døde jentene.

Martin hevdet under rettssaken at hun ga etter for og underkastet seg mannen, og innrømmet at hun låste døra til kjelleren der jentene var. Hun kunne ha gitt ofrene mat og vann når mannen var ute av huset, men sa at hun hun var for redd ektemannen til å gjøre det.

Statsadvokaten i byen Mons anker ikke beslutningen om å løslate Michelle Martin på prøve, men sier han er uenig i den. Ifølge belgisk lov kan straffedømte søke om løslatelse etter å ha sonet en tredel av straffen. Michelle Martin blir løslatt blant annet på grunn av god oppførsel. Hun har søkt om prøveløslatelse fire ganger.

Internasjonal oppsikt

Saken vakte i sin stor oppsikt, ikke bare i Belgia, men også i en rekke andre land. Det viste seg at politiet ikke hadde fulgt opp en rekke viktige spor som kunne ha avslørt Dutroux-paret tidligere.

Raseriet ble ikke mindre da det viste seg at Marc Dutroux var løslatt fra fengsel i 1992 etter bare å ha sonet tre år av en dom på 13 år for å ha bortført og voldtatt fem jenter.

Michelle ble dømt til fem års fengsel for medvirkning også i denne saken, men ble løslatt etter to år.

SISTE NYTT

Siste nytt