Hopp til innhold

Duterte: Det var ikke jeg som ba USA om hjelp

Den filippinske presidenten Rodrigo Duterte nekter for at han ba amerikanerne om hjelp til å bekjempe islamistene sør i landet. – Vi trenger egentlig ikke deres hjelp. Kanskje bare litt.

Rodrigo Duterte

Filippinenes president Rodrigo Duterte sier han ikke var klar over at USA støttet militæret i kampen mot opprørerne sør i landet.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Lørdag bekreftet den amerikanske ambassaden i Manila at amerikanske styrker deltar i kampene mot ytterliggående islamister i byen Marawi, på øya Mindanao.

Hundrevis av opprørere fra Maute og Abu Sayyaf-geriljaen, som begge har erklært sin støtte til IS, rykket inn i byen for et par uker siden. Offensiven har skapt frykt for at IS er i ferd med å få fotfeste sørøst i Asia.

Duterte erklærte tidlig unntakstilstand på øya og satte inn store styrker for å bekjempe opprørerne. Amerikanske fly har vært observert i området, men frem til lørdag var det ikke bekreftet at amerikanerne faktisk er til stede.

Etter at amerikanerne bekreftet den militære støtten, var den filippinske hæren kjapt ute med å fortelle at det kun dreier seg om «teknisk støtte», og at USA ikke har soldater på bakken.

Anstrengt forhold

Siden Duterte tok over makten på Filippinene, har han lagt vekt på distansere seg fra den USA, som har hatt store militærbaser i landet. Duterte har samtidig vært opptatt av å styrke båndene til andre land, som Russland og Kina.

Søndag var presidenten til stede under en medaljeseremoni for sårede soldater i byen Cagayan de Oro, like nord for Marawi, Der sa presidenten at han ikke var klar over at USA har bidratt med støtte til regjeringsstyrkene, som kjemper mot islamistene.

– Jeg har aldri tatt kontakt med dem, og jeg visste ikke om det før de var her.

PHILIPPINES-MILITANTS/

Duterte takket skadde soldater for innsatsen mot opprørerne i byen Marawi.

Foto: ROMEO RANOCO / Reuters

Det filippinske nettstedet Rappler skriver at Duterte motvillig takket USA for støtten, og at han mener de egentlig ikke har behov for amerikansk hjelp. Men så la han til at de kanskje trenger litt hjelp likevel.

– Vi trenger egentlig ikke deres hjelp. Kanskje bare litt.

Presidentens talsmann Ernesto Abella gjentok søndag at det amerikanske bidraget begrenser seg til teknisk støtte, og viste til avtalene inngått i 1951 mellom landene.

– Avtalene tillater ikke bakkestyrker. Det er heller ingen deltagelse i bakkeoperasjonene, sa Abella.

– Men kampen mot terrorisme, er ikke noe som bare opptar Filippinene og USA, men noe mange land er bekymret for. Filippinene er åpen for assistanse fra andre land også, dersom det er behov for det.

Lørdag opplyste en talsmann for militæret at 13 filippinske soldater er drept i kamper med ytterliggående islamister. Dermed er i alt 58 soldater drept etter at IS-tilhengere gikk til angrep på byen, ifølge offisielle tall.