Duterte: – Korrupte journalister fortjener å dø

Du vil ikke bli skadet hvis du ikke gjør noe galt, sier Rodrigo Duterte. Den nyvalgte presidenten mener journalister som mottar bestikkelser fortjener døden som straff.

Rodrigo Duterte varsler strengere straffer

STRENG STRAFF: Den nyvalgte presidenten Rodrigo Duterte har fått mye oppmerksomhet for sine populistiske utspill. Han har tidligere sagt at han vil gi kriminelle som mat til fiskene. Nå vil han også at korrupte journalister skal bøte med livet.

Foto: MANMAN DEJETO / Afp

Den nyvalgte presidenten har fått mye oppmerksomhet for sine sleivspark og populistiske ytringer i offentligheten.

Han har tidligere uttalt at han vil utrydde fattigdom og kriminalitet på øynasjonen, ved å drepe de kriminelle og gi de til fiskene som restemat.

Nå retter han søkelyset mot journalister, skriver The Guardian.

– Bare fordi du er en journalist, betyr ikke det at du er unntatt fra attentat. Dersom du er en korrupt journalist, fortjener du å dø, sa Duterte på en pressekonferanse på Filippinene tirsdag.

Det er bare en uke siden en reporter ble skutt og drept i hovedstaden Manila sist.

Filippinene journalister

PROTESTER: I 2009 ble 34 journalister drept i det som omtales som en massakre på Filippinene. Øynasjonen er en av de farligste stedene i verden for journalister.

Foto: ERIK DE CASTRO / REUTERS

– Fortjener å dø

Filippinene er en av de farligste landene i verden for journalister. Siden diktatoren Ferdinand Marcos gikk av for tretti år siden har landet vært preget av kaos og korrupsjon. 176 journalister har blitt drept.

– De fleste som blir drept, har gjort noe. Du blir ikke drept hvis du ikke gjør noe galt, sa Duterte.

På pressekonferansen sa han journalister som tar imot bestikkelser eller som er engasjert i andre typer korrupsjon fortjener å dø.

71-åringen viste blant annet til den omstridte saken rundt Jun Pala. Han ble drept av en agent fordi han hadde ytret kritikk mot Dutertes politikk i 2003.

– Pala var en råtten drittsekk. Han fortjente å dø, sa den nyvalgte presidenten.

Rodrigo Duterte fikk stor oppslutning i valget

POPULÆR: Flere på Filippinene tror Rodrigo Duterte vil gi landet en slutt på korrpusjon og kaos. Duterte har lovet å utrydde fattigdom og kriminalitet. Her noen tilhengere som støttet Duterte etter kritikk fra motkandidaten under valget i mai.

Foto: NOEL CELIS / Afp

Vitset om voldtekt

Duterte fikk nylig også kritikk for sine uttalelser om drapet og voldtekten på en australsk misjonær i 1989.

I innspurten av årets valgkamp dukket en video opp der han snakker om et fangeopprør i Davao mens han var ordfører. En ung australsk misjonær ble kidnappet, voldtatt og drept av fangene. Dutertes reaksjon var ganske spesiell.

–– Jeg ble sint da jeg så at de hadde voldtatt henne. Hun var så pen at ordføreren burde vært først, sa han på videoen som fikk voldsom oppmerksomhet at han måtte beklage innholdet og unnskyldte seg med at «det er slik menn snakker».

Da Duterte åpnet valgkampen tidligere i år med å kalle Paven en horeunge, og skrøt av de mange elskerinnene sine, var de ikke mange som trodde at han skulle ende opp som det strengt katolske landets neste president.

Nå har han startet kampen med å «rydde opp» i utfordringene knyttet til fattigdom og kriminalitet på øysamfunnet i Stillehavet. Duperte vi gi sikkerhetsstyrker frie tøyler til å drepe titusenvis av kriminelle.

Men også journalistene kan også være et hinder for «lov og orden», mener den 71 år gamle presidenten.

– Journalister er legitime mål for attentat, sa Robert Duterte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt