Duterte vil kaste korrupsjonsmistenkte ut av helikopter

Hevdet han tidligere har gitt korrupte offentlig ansatte samme behandling, og vil gjøre det igjen.

Japan Philippines Rodrigo Duterte

KASTER UT: President Rodrigo Duterte sier han har kastet folk ut av helikopter før og vil ikke nøle med å gjøre det igjen. Her under en langt mer udramatisk helikoptertur til en kystvaktbase i Yokohama i Japan.

Foto: Eugene Hoshiko / Ap

Filippinenes president Rodrigo Duterte fyrer som oftest av fra begge hoftene med utspillene sine.

Tidligere denne måneden hevdet presidenten at han i sin tid som ordfører i Davao kjørte rundt i byen på motorsykkel på jakt etter kriminelle han kunne konfrontere og drepe.

Han har også sammenlignet seg selv med Hitler, gitt EU fingeren og omtalt USAs president Barack Obama for en «respektløs horeunge».

Innimellom har han bedyret at han skal roe ned ordbruken, men nå er han ute igjen.

Helikoptertur

I en direktesendt tv-tale tirsdag fortalte Duterte at han vil bekjempe korrupsjonen blant offentlig ansatte med ekstreme metoder.

– Den som misbruker fellesskapets penger til korrupsjon vil få en tur i helikopter med meg til Manila, og så vil jeg dytte ham ut når vi er oppe i lufta, sa Duterte i talen, gjengitt av CNN.

– Ja, jeg har gjort det før og jeg vil gjøre det igjen, slo Duterte fast.

På spørsmål fra CNN om Dutertes påstander er reelle, svarer hans kommunikasjonsrådgiver Martin Andanar:

– Det skjedde, han sa det.

Helomvending

I formiddag avviser derimot Duterte at han skal ha drept noen på denne måten.

– Vi hadde ikke noe helikopter. Vi bruker ikke det, sier Duterte som hevder han bare spøkte.

– Jeg tuller med dere, det er sånn jeg er. Folkene mine vet at jeg liker å fortelle vitser. Dere brukte tid på å skrive om det, kritisere det og dere trodde på det, sier Duterte.

6000 drept siden juli

Mens det er de oppsiktsvekkende uttalelsene som gjerne vekker oppmerksomhet internasjonalt, er det Dutertes krig mot narkotika som preger innbyggerne.

Dutertes medisin mot narkotikakriminalitet har vært å ta livet av narkomane og personer som produserer og distribuerer stoffet.

Siden juli i år er nesten 6000 mennesker drept i landet som følge av krigen mot narkotika.

Til tross for sin harde linje har Duterte fortsatt stor oppslutning blant filippinerne. En meningsmåling utfør denne måneden viser at 86 prosent av landets befolkning mener han gjør en god jobb.

SISTE NYTT

Siste nytt

Unntakstilstand i Minneapolis: Demonstranter har satt fyr politistasjon

Guvernøren i Minnesota har erklært unntakstilstand etter den tredje dagen med voldsomme demonstrasjoner i kjølvannet av dødsfallet til George Floyd. Politiet har blitt tvunget til å evakuere politistasjonen i Floyds nabolag.

Trump skuldar Twitter for politisk aktivisme

President Donald Trump har signert ein presidentordre som kan føre til strengare lovregulering av sosiale medium. Han skuldar Twitter for politisk aktivisme.