Duterte til EU: – Hvorfor må dere kødde med oss?

Filippinenes president Rodrigo Duterte kom med en ny tirade mot EU etter å ha fått kritikk for å drapsbølgen i landet.

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte har lovet å dempe ordbruken sin, men fyrte av nok en kraftsalve mot EU.

Foto: Aaron Favila / AP

EU-parlamentet vedtok i forrige uke en resolusjon som fordømmer det høye antallet utenrettslige drap i forbindelse med Dutertes krig mot narkotika.

Ifølge filippinsk politi er over 2500 mennesker drept, mens menneskerettsorganisasjoner mener tallet er godt over 5000.

Duterte benyttet taletiden på et besøk i Myanmar søndag kveld til å slå tilbake med en kraftsalve på engelsk.

– Jeg forstår meg ikke på disse gærningene. Hvorfor prøver dere å prakke dette på oss? Hvorfor passer dere ikke deres egne saker? Hvorfor må dere kødde (f*ck) med oss, for helvete?

Mener CIA vil drepe ham

Rodrigo Duterte

Rodrigo Duterte har tidligere vist fingeren til EU.

Foto: LEAN DAVAL JR / Reuters

Duterte er en flittig bruker av banning og skjellsord, og har tidligere kalt Barack Obama «horunge» og paven en «drittsekk».

I fjor høst lovet han å dempe ordbruken like etter at han hadde sammenlignet seg selv med Hitler og vist fingeren til EU, men gjentok utskjellingen søndag.

Duterte hevder amerikanske CIA har planer om å drepe ham, noe han har påstått flere ganger tidligere, skriver AFP.

– De trodde de kunne skremme meg med trusler om fengsel og ved å sette Obama foran meg. Nå er jeg berømt fordi jeg kalte lederne deres horunger. Dere er alle horunger, sier han.

– Flere skal dø

Amnesty International og Human Rights Watch mener Duterte allerede kan ha gjort seg skyldig i forbrytelser mot menneskeheten, ettersom politiet angivelig har fått egne dødsskvadroner.

Duterte hevder han aldri har bedt sikkerhetsstyrkene sine om å bryte loven, men har gjentatte ganger lovet å drepe alle narkomane og benåde politibetjenter som dreper dem.

– Flere mennesker skal dø. Jeg har sagt at jeg ikke vil stoppe. Jeg vil fortsette til den siste narkobaronen i Filippinene er drept og pusherne er borte fra gatene, sier han.

Resolusjonen fra EU-parlamentet innebærer også en begjæring til FNs menneskerettighetsråd om å innlede en gransking av Dutertes narkokrig. Den uttrykker også bekymring for Dutertes planer om å gjeninnføre dødsstraff.

Duterte skal møte Aung San Suu Kyi mandag, før han reiser videre til Thailand.

Narkokrigen på Filippinene

Flere tusen mennesker er drept i president Rodrigo Dutertes krig mot narkotika. Her sørger en kvinne og søsteren hennes etter at en mistenkt narkoselger ble skutt og drept i Manila.

Foto: Noel Celis / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt