NRK Meny
Normal

Dusørjegere fanger mistenkte

I Pakistan har det i etterkant av USAs krig mot terror utbredt seg en praksis der det gis opptil 5000 dollar i belønning for å fange eller angi terrormistenkte personer, melder Amnesty International.

Terrormistenkte fanger på Guantanamobasen på Cuba
Foto: SHANE T. MCCOY / AP

Dette har fått dramatiske konsekvenser, viser en ny rapport fra menneskerettsorganisasjonen.

Flere hundre personer har forsvunnet, er blitt torturert eller solgt til amerikanske myndigheter i Pakistans jakt på terrormistenkte.

Vilkårlige arrestasjoner

Jakten på dusør, som i mange tilfeller er flere årslønner for en person, betyr at folk helt vilkårlig arresteres og stadig flere forsvinner, ifølge Amnesty International. Dusørjegerne inkluderer både politimenn og lokalbefolkning. De skal jevnlig hjelpe med å pågripe terrormistenkte av forskjellige nasjonaliteter, for så å selge dem til USA, som igjen plasserer dem i hemmelige fangeleirer, blant annet i den beryktede Guantanamo-leiren.

- Veien til Guantanamo starter bokstavelig talt i Pakistan, sier Amnesty-juristen Claudio Cordone. 

- Over 85 prosent av fangene på Guantanamo ble ikke arrestert av amerikanske styrker, men av den afghanske Nord-alliansen i Pakistan. Mange ble solgt til amerikanske tjenestemenn av pakistanske politifolk og andre for opptil 5000 amerikanske dollar per person. Dette førte til en helt vilkårlig jakt på personer, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, Petter Eide.

 

Petter Eide
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

 

Økende problem

Amnesty-forsker Angelika Pathak sier at bortføring ikke var et problem i Pakistan før USAs krig mot terror ble innledet. - Nå er dette et økende problem som også gjelder andre enn terrormistenkte.

Rapporten viser at personer er arrestert kun på bakgrunn av beskyldninger fremsatt av dem som arresterte dem, altså de samme personene som tjente penger på arrestasjonene.

Støtter kampen mot terror

Pakistan har støttet USAs globale kamp mot terror helt siden den ble innledet av president George W. Bush etter 11. september-angrepene i 2001. Pakistanske myndigheter har blant annet plassert om lag 80.000 soldater langs grensen til Afghanistan for å delta i jakten på Taliban-krigere og medlemmer av al-Qaida-nettverket.

(NRK-NTB)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt