NRK Meny
Normal

USA dropper 100 tortursaker mot CIA

Påtalemyndigheten i USA skal gjennomføre en full etterforskning av CIAs behandling av to fanger som døde i amerikansk fangenskap, men 100 andre saker droppes.

Holder Jobs Eric Holder

DROPPER 100 SAKER: Justisminister Eric Holder sier han har godtatt anbefaling fra departementets sjefsetterforsker John Durham.

Foto: Susan Walsh / Ap

Justisminister Eric Holder sier han har godtatt anbefaling fra departementets sjefsetterforsker John Durham som har gjennomgått den harde avhørspraksisen av terrormistenkte under president George W. Bushs styre.

Verken Holder eller andre i departementet ville kommentere ytterligere sakene om de to som døde.

Holder vil ikke kommentere identiteten til de to fangene som døde i CIAs varetekt, i kjølvannet av angrepene Al Qaida utførte på New York og Washington, 11. september 2001.

«The Iceman»

En anonym kilde sier til CNN at en av de to fangene er Manadel al-Jamadi, som døde i 2003, da han var fange på det beryktede Abu Ghraib-fengselet i Irak.

Ifølge Time Magazine skal det ha blitt opprettet en hemmelig føderal jury for å undersøke dette dødsfallet.

Al-Jamadi ble kjent som «the Iceman», etter at CIA skal ha lagt kroppen hans på is for å forsinke forråtnelsesprossesen, i et mislykket forsøk på skjule hans død.

Iraq Abu Ghraib Museum

Solen går ned over Abu Ghraib-fengselet i Irak, der en fange skal ha omkommet i amerikansk varetekt.

Foto: JOHN MOORE / AP

To av 101 saker fortjente etterforskning

Holder sier at Durham har undersøkt anklager mot CIA for mishandling under avhørene av til sammen 101 fanger som var i amerikansk fangenskap etter terrorangrepet 11. september 2001, og fant at bare to fortjente ytterligere etterforskning, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Holder ba for to år siden sjefsetterforsker Durham om å se på totalt 101 forhørssaker utenlands der CIA og fanger er involvert, for å se om noen lover hadde blitt brutt.

– Durham og hans team gikk gjennom en omfattende informasjonsmengde der fanger var involvert. Jeg har akseptert hans innstilling om å iverksette en full etterforskning av saken der to fanger døde i fangenskap, sier Holder ifølge AFP.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt