Dropper et av tiltalepunktene mot Radovan Karadzic

Den internasjonale straffedomstolen for det tidligere Jugoslavia (ICTY) vedtok i dag å droppe et tiltalepunkt mot Radovan Karadzic som omhandler folkemord utenfor Srebrenica.

Radovan Karadzic

Radovan Karadzic er fortsatt tiltalt for folkemord i srebrenica, men tiltalen om folkemord ellers i Bosnia og Hercegovina droppes.

Foto: Valerie Kuypers/Scanpix/AP

Det er elleve punkter i tiltalen mot Karadzic. Retten mente i dag at aktoratet hadde fremlagt nok bevis for ti av tiltalepunktene mot den tidligere bosnisk-serbiske lederen, inkludert folkemordet i Srebrenica.

Ett av de elleve tiltalepunktene, som omhandler folkemord mot muslimer og kroater i syv andre kommuner i Bosnia og Hercegovina, ble frafalt.

– Ikke nok bevis for folkemord utenfor Srebrenica

Dommer O-gon Kwon uttalte at bevismaterialet som er lagt frem, ikke er tilstrekkelig for å bevise at de bosnisk-serbiske styrkene i kommunene Bratunac, Foca, Kljuc, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica og Zvornik «helt eller delvis prøvde å utrydde muslimer og kroater som etniske grupper,» noe som definerer folkemord.

O-gon Kwon la til at det derimot finnes mer enn nok bevis for at det ble utført mord og fordrivelse av ikke-serbere i de samme områdene.

Den 66 år gamle tidligere presidenten i den bosnisk-serbiske statsdannelsen Republika Srpska er i de gjenværende ti tiltalepunktene anklaget for folkemord, fordrivelse, utryddelse, mord, deportering, tortur, ulovlige angrep på sivile, kidnapping og «andre umenneskelige handlinger» under krigen i Bosnia og Hercegovina.

Retten mener det foreligger nok bevis for at disse handlingene ble utført av bosnisk-serbiske styrker under ledelse av Karadzic.

Risikerer livstid

Rettssaken vil, etter dagens avgjørelser, gjenopptas den 16. oktober.
Rundt 100.000 mennesker døde i Bosnia og Hercegovina under krigen.

Karadzic risikerer livsvarig fengsel om han blir funnet skyldig i folkemord på over 7.000 bosniske muslimer i Srebrenica, den tre og et halvt år lange beleiringen og beskytningen av Sarajevo og kidnapping av FN-personell.

SISTE NYTT

Siste nytt