Siktelsen mot Strauss-Kahn frafalles

I dag møtte Dominique Strauss-Kahn igjen i retten i New York, der han fikk beskjed om at siktelsen mot han frafalles.

Strauss-Kahn til retten

Dominique Strauss-Kahn ankommer rettsbygningen. Voldtektssaken mot den tidligere IMF-sjefen er vaklende.

Foto: Jon Gelius / NRK

Dominique Strauss-Kahn ankom rettsbygningen rundt klokken 17.00 norsk tid, der det var høy temperatur før rettsmøtet som begynte klokken 17.30 norsk tid.

Like før klokken seks ble det klart at dommer Micahel Obus frafaller siktelsen mot Strauss-Kahn, og at saken dermed formelt er avsluttet.

– Avgjørelsen om å be om at alle sexkriminalitets-tiltaler mot Dominique Strauss-Kahn frafalles ble ikke tatt lett på, sier aktor Joan Illuzzi-Orbon, ifølge nyhetsbyrået AFP.

AFP melder også at Strauss-Kahn i en uttalelse takker sine støttespillere, og at perioden etter arrestasjonen har vært et mareritt.

– De siste månedene (to og en halv måned, journ.anm.) har vært et mareritt for meg og min familie. Jeg vil takke alle vennene i Frankrike og i USA som har trodd på min uskyldighet, og alle de tusener av mennesker som har sendt oss sin personlige støtte skriftilig, sier Strauss-Kahn via sin forsvarer William Taylor.

– Jeg er svært takknemlig for at min kone og min familie har stått sammen med meg i denne vanskelige tiden, het det i uttalelsen fra Strauss-Kahn.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Jon Gelius fra New York

Jon Gelius forklarer noen av årsakene til at tiltalen mot Strauss-Kahn frafalt i dag.

Møtte med sin kone

Strauss-Kahn ankom retten i en mørkeblå dress sammen med sin kone, den franske journalisten Anne Sinclair.

Utenfor stod et tyvetalls demonstranter som ropte «Shame on you».

Demonstrantene krevde at voldtetssaken mot den tidligere sjefen for Det internasjonale pengeforbundet fortsetter, men allerede i går ble det klart at statsadvokaten har bedt om at siktelsen frafalles.

Alt lå dermed til rette for at saken der Strauss-Kahn er anklaget for voldtektsforsøk mot stuepiken Nafissatou Diallo ville bli avgjort i løpet av kvelden, og at det hele ender med at Strauss-Kahn kan forlate USA som en fri mann.

Dermed vil man ikke komme til bunns i hva som egentlig skjedde på Sofitel-hotellet i New York 14. mai i år.

Var sex

William Taylor

Strauss-Kahns forsvarer, William Taylor, sier Dominique Strauss-Kahn er svært lettet over avgjørelsen.

Foto: Jon Gelius / NRK

Påtalemyndigheten fastslo i går at det var et seksuelt møte mellom de to på hotellrommet som trolig ikke var frivillig, ifølge NTB.

DNA-prøver viser at det var sædrester fra Strauss-Kahn på den øvre delen av stuepikens uniform.

Det er ikke i seg selv bevis for ufrivillig sex, men passer likevel med et ufrivillig seksuelt forhold, heter det i dokumentene. Men løgnene gjør at det blir umulig å føre saken.

Diallos advokat Kenneth Thompson reagerte med vrede da han og Diallo, stuepiken som sier Strauss-Kahn forsøkte å voldta henne, ble orientert om beslutningen om at tiltalene frafalles i et møte med statsadvokat Cyrus Vance.

– Statsadvokaten har nektet en kvinne retten til å få en rettferdig rettssak i en voldtektssak, sa Thompson til pressen som ventet utenfor.

– Hvis ikke statsadvokaten på Manhattan, som er valgt til å forsvare våre mødre, våre døtre, våre søstre, våre koner og våre kjære, ikke står opp for dem når de blir voldtatt eller seksuelt mishandlet, hvem skal da gjøre det, sier han.

Stappfullt rettslokale

Rettslokalet på nedre Manhattan var stappfullt med mennesker, og de fleste av disse forventet at dommer Michael Obus ville følge aktoratets innstilling, og la alle siktelser i saken falle.

Grunnen til dette er at aktoratet mener troverdigheten til anklageren, stuepiken Diallo, er svekket.

"Graden og antallet feil i anklagerens påstander gjør at vi ikke kan stole på hennes versjon av det som har skjedd utover rimelig tvil, uansett hva sannheten er om møtet mellom anklager og den tiltalte," heter det i rettsdokumentene som ble offentliggjort i media i går, ifølge New York Times.

"Hvis vi ikke tror henne utover rimelig tvil, kan vi ikke be en jury å gjøre det."

Ettersom saken ble avvist tirsdag, er det trolig slutten på den tre måneder lange rettsfeiden, av New York Times karakterisert som en av de mest oppsiktsvekkende byen har sett på flere tiår.

Ingen ny aktor i saken

Dommeren avviste tirsdag oppfordringen om å opprette en spesialanklager i saken mot Strauss-Kahn, melder NTB.

Advokatene til Diallo hadde bedt dommeren om oppnevne en spesialanklager etter at statsadvokaten i New York mandag sa at bevisene mot Dominique Strauss-Kahn ikke er sterke nok til å holde i retten, og ba dommeren frafalle siktelsen mot den tidligere IMF-sjefen.

– Anmodningen er avslått, fastslo dommer Michael Obus om søknaden om en spesialanklager.

De frammøtte demonstrantene utenfor rettslokalet krevde rettferdighet for Diallo.

– Vi ønsker at rettssaken mot Strauss-Kahn skal fortsette, sier
Alison Turkos, som er medlem av gruppa Slut Walk NYC, som
bekjemper seksuell vold mot kvinner, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt