Dropper drapstiltale mot «El Chapo»

Amerikanske myndigheter dropper trolig tiltalepunktene knyttet til flere drap for å sikre seg at narkotikabaronen Joaquín «El Chapo» Guzman blir dømt for narkotikasmugling.

Joaquin "El Chapo" Guzman arrestert i januar 2016

Mexicanske spesialstyrker arresterte Joaquín «El Chapo» Guzman for andre gang den 8. januar i år.

Foto: Eduardo Verdugo / Ap

Det skriver den britiske avisen The Telegraph.

I går ble det klart at 58-åringen, som to ganger tidligere har klart å rømme fra mexicanske fengsler, blir utlevert til USA.

– Vil sikre seg smuglerdom

Han har i en årrekke ledet det såkalte Sinaloa-kartellet, som har smuglet store mengder kokain, marihuana og metamfetamin til USA.

Sean Penn og El Chapo

Det var trolig møtet med Sean Penn som førte til at El Chapo ble lokalisert og funnet etter å ha rømt for andre gang.

Foto: HANDOUT / Reuters

Nå viser det seg at en detaljert liste over drap, som tidligere har vært knyttet til El Chapo, trolig blir droppet fra tiltalen fra de føderale påtalemyndigheten i New York, uten at det gis noen offisiell forklaring.

Eksperter på amerikansk rettsvesen sier til den britiske avisen at dette kan være et taktisk grep for å sikre seg en smuglerdom, som uansett vil gi en lang fengselsstraff, og som ikke fører til en domfellelse som kan falle under et annet lands lover. Med tanke på at drapene Guzman er tiltalt for har skjedd på meksikanere og colombianere i Mexico og Colombia.

Rømningsvei for El Chapo
Foto: Eduardo Verdugo / Ap

Gikk fra løpegutt til narkobaron

Guzman er verdens rikeste og mektigste narkobaron, men han startet i det små under gjenglederen Héctor «El Güero» Palma, og jobbet seg raskt oppover med sin nådeløshet. En nådeløshet som imponerte Guadalajara-kartellet, datidens største narkokartell i Mexico.

Under kartellets leder, Félix Gallardo, skal El Chapo ha styrt en rekke smuglerruter fra Colombia til Mexico, og videre til USA. Det var på denne tiden han egenhendig skal ha henrettet flere smuglere han ikke var fornøyd med.

El Chapo har hele tiden visst å utnytte situasjonen til egen fordel, og skaffet seg en stadig større rolle i kartellet mens andre rundt ham ble drept og arrestert.

MEXICO-CRIME-DRUGS-GUZMAN-ESCAPE

El Chapo ble av de fattige i Sinaloa sett på som en slags Robin Hood og mange engasjerte seg og trykket opp T-skjorter da han ble arrestert tidligere i år.

Foto: ALFREDO ESTRELLA / Afp

Da Guadalajara-kartellet skulle oppløses og territorium fordeles, var det Guzman som satt ved forhandlingsbordet.

Kartellene Tijuana, Juárez og Sinaloa ble opprettet, og sistnevnte fikk kontroll over smuglerrutene inn til de amerikanske delstatene California og Arizona. Og El Chapo begynte for alvor å tjene store penger på å sine smuglerruter til USA.

Nå kan nettet ha snørt seg sammen, for siste gang, for den notoriske kriminelle og nådeløst hensynsløse Guzman, hvis han blir overført til USA og dømt til livslangt fengselsopphold for sin narkotikakriminalitet.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt