Dropper billettkontroll for ikke å påvirke valget

Frykt for opptøyer gjør at myndighetene ikke foretar kontroller på de store metrostasjonene i Paris før etter presidentvalget.

Metro i Paris

Metroen i Paris frakter anslagsvis 4,5 millioner passasjerer daglig. Her kommer et tog til stasjonen Pere Lachaise, ved kirkegården av samme navn.

Foto: Kristian Elster / NRK

Kristian Elster i Paris
Metro-sperringer

Det kreves ikke all verdens atletiske ferdigheter for unge mennesker å hoppe over sperringene og komme seg inn på metroen uten å betale. Her på stasjonen Père Lachaise.

Foto: Kristian Elster / NRK

I mars 2007, én måned før det forrige presidentvalget, førte en billettkontroll på metrostasjonen Gare du Nord til opptøyer etter at en passasjer ble tatt uten billett.

Ungdommer og politi slåss i flere timer i de underjordiske gangene på den mest trafikkerte metrostasjonen i Paris.

Opptøyene førte til en debatt om sikkerhet og lov og orden i tiden frem til presidentvalget, temaer som passet godt for høyresidens kandidat, Nicolas Sarkozy.

Vil ikke innrømme ordren

Nå avslører avisen Le Point at myndighetene har gitt beskjed om at det ikke skal gjennomføres billettkontroller på de mest trafikkerte stasjonene som Gare du Nord, Chatelet-les-Halles og Saint-Lazare.

Selv vil ikke representanter for trafikkmyndighetene i Paris innrømme at de har gitt beskjeden av politiske grunner.

– Vi har ikke tatt denne avgjørelsen med tanke på presidentvalget. Det er fordi skoleferien gjør at det er spesielt mange unge mennesker på noen av stasjonene, sier Patricia Delon, som er sjef for de kommersielle aktivitetene i RATP.

Hun avviser på det sterkeste at RATP, og det sosialistledede bystyret i Paris, har tatt beslutningen for ikke å gi høyresiden en god sak rett før valget.

– Vi har overhodet ingen politisk agenda. Uansett hva som måtte bli fargen på den nye regjeringen, så forholder vi oss bare til realitetene på bakken, sier Patricia Delon.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Metrostasjonen Gare du Nord

Metrostasjonen Gare du Nord, der det var opptøyer før valget i 2007.

Foto: Kristian Elster / NRK

Ansatte bekrefter historien

Selv om ledelsen i RATP benekter at kontrollstoppen har noe med det kommende valget å gjøre, så bekreftes det av flere ansatte som Le Point har snakket med.

Metrodører i Paris

På metrostasjonen Gare du Nord sto den ene av utgangsdørene åpen torsdag, noe som gjorde det svært lett å gå inn uten å betale.

Foto: Kristian Elster / NRK

– Da vi ville gjennomføre en kontroll på Saint-Lazare fikk vi beskjed om ikke å gjøre noen kontroll før valget var over, sier en kontrollør.

Han forteller at han fikk beskjed om at ordren kom fra politiet i Paris.

Tre dager igjen

Andre og avgjørende omgang i det franske presidentvalget arrangeres søndag 6. mai.

Onsdag kveld møttes Sarkozy og Hollande i TV-debatt og meningsmålinger som er gjort dagen etter viser at 45 prosent mener at sosialistenes Francois Hollande gjorde det best.

41 prosent av de spurte mener at den sittende presidenten, Nicolas Sarkozy, vant debatten.

Når det gjelder selve valget så får Hollande 53-54 prosent på dagens meningsmålinger, omtrent det samme som han hadde før debatten.

SISTE NYTT

Siste nytt