NRK Meny
Normal

Chiles president Sebastian Pinera hadde med steiner fra gruven til dronningen

Dronning Elisabeth fikk en av gruvearbeider Mario Sepulvedas steiner fra den sammenraste San Jose-gruven i gave da den chilenske presidenten besøkte Buckingham Palace.

Dronning Elisabeth fikk stein av Pinera

Chiles president Sebastian Pinera og hans kone Cecilia Morel Montes hadde med seg en stein fra San Jose-gruven da de besøkte dronning Elisabeth.

Foto: John Stillwell / Ap

Cameron fikk stein av Pinera

Storbritannias statsminister David Cameron fikk også en stein fra den sammenraste chilenske gruven.

Foto: Lefteris Pitarakis / Ap
Ferguson og Pinera

Sir Alex Ferguson ga bort en signert Manchester United-trøye.

Foto: HO / Reuters

Den chilenske presidenten, som er på rundtur i Europa, hadde med seg steiner fra gruven hvor 33 arbeidere satt innesperret i 69 dager, da han besøkte dronning Elisabeth i Buckingham Palace mandag. Pinera fortalte dronningen at steinen hun fikk var fra gruvearbeider Mario Sepulveda (Se video av Sepulveda nederst i artikkelen).

Dronningen snakket med Pinera og kona i nesten 40 minutter, og det chilenske presidentparet fikk et signert bilde av dronningen og hennes ektemann som takk, skriver BBC.

Fikk øl

Også den britiske statsministeren fikk en stein i gave da Pinera besøkte ham i Downing Street 10 tidligere på dagen. Camerons gave til Pinera var 33 flasker med britisk øl, en øl til hver av gruvearbeiderne. Cameron ga også en tidlig utgave en boken «Robinson Crusoe» i gave.

Under sitt besøk i London sa Pinera at Chile nå skal jobbe for å øke sikkerheten til landets gruveindustri. Chilenske myndigheter lover nå å skjerpe lovene om sikkerhet i gruvene.

– Regjeringen har et ansvar, ikke bare for å lage nye krav, men også for å følge opp de nye kravene, sa Pinera.

I en pressekonferanse utenfor statsministerboligen sa Pinera at han og statsminister Cameron også hadde diskutert samarbeid om utdanning og ren energi.

Pineras støtte i den chilenske befolkningen har økt fra 50 til 62 prosent i løpet av redningsaksjonen. Presidenten besøkte gruva flere ganger mens redningssjakten ble boret. Han var også på plass da gruvearbeiderne med løftet opp fra dypet.

Indre stemme

I London sa Pinera at han aldri mistet håpet, og at han var sikker på at gruvearbeiderne var i live. De 33 gruvearbeiderne satt innesperret i 17 dager før man klarte å få kontakt med dem.

– Jeg hadde en slags indre stemme som fortalte meg at de var i live, sa han.

Pinera gir gruveselskapet som eier San Jose-gruven skylden for ulykken. Han sa de ikke fulgte sikkerhetskravene, men innrømte samtidig at regjeringen burde ha «passet på at sikkerhetskravene ble fulgt».

Søndag møtte Pinera Manchester Uniteds manager, Sir Alex Ferguson.

Ferguson ga Pinera en signert fotballdrakt, og inviterte alle de 33 gruvearbeiderne til Old Trafford.

Styrket Chile

Suksessen har vært viktig for chilenerne. Redningsaksjonen fikk enormt mye medieoppmerksomhet, og Pinera mener dette har gjort noe med landet.

– Chile er et sterkere land. Vi er forberedt på nye utfordringer og på å bekjempe fattigdom.

– Og jeg er sikker på at Chile er mer kjent og mer respektert rundt om i verden, sa Pinera i London.

Den styrtrike forretningsmannen og milliardæren Sebastián Piñera (60) ble valgt til Chiles president i januar, og han overtok posten i mars. Han er Chiles første konservative statsleder på to tiår, men jobber hardt for å vise at han er «en mann av folket».

At han og kona Cecilia Morel har vært til stede i mange dager for å følge redningsoperasjonen, har gjort ham umåtelig populære blant chilenerne. Han har fått over 70 prosents oppslutning på popularitetsmålinger de sist ukene, ifølge NTB.

Video Gruvearbeider #2 Mario Sepulveda hadde med seg steiner

Mario Sepulveda hadde med seg steiner opp fra gruven. Nå har både dronning Elisabeth og David Cameron fått en stein hver i gave fra Chiles president.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt