I Sankt Birgittas kapell i Roskilde domkirke står nå sarkofagen klar for Dronning Margrethes siste hvile. I kirken hviler 38 tidligere danske konger og dronninger.
TRADISJONSRIKT: I Danmark er det en tradisjon at de kongelige bruker Roskilde Domkirke som gravkirke. Den eldste kongen det er funnet rester av i kirken er Harald Blåtann (død 987). Her er Dronning Margrethe avbildet i forbindelse med kongeparets 80-årsdag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixI 2003 fikk billedhugger og professor Bjørn Nørgaard i oppgave å utarbeide et moderne gravmonument, som kunne føye seg inn i rekken av kongelige sarkofager i Danmark.
Verket har fått navnet «Sarkofag», og i arbeidet med utformingen har Nørgaard arbeidet tett med det danske regentparet, skriver Det danske kongehuset på sine nettsider.
- Les:
29 millioner danske kroner
Sokkelen i sarkofagen er laget i sandstein fra Frankrike, og de tre søylene som bærer den er av dansk granitt, færøysk basalt og grønlandsk marmor. På søylene er det støpt elefanthoder i sølv.
Selve monumentet er i støpt glass, og i et hulrom på innsiden er det sandblåst to liggende figurer som representerer dronningen og prins Henrik. På toppen er det symboler i forgylt bronse.
Dronningens siste hvilested vil bli i en krypt under selve gravmonumentet. Frem til Dronningen dør vil monumentet være dekket til, og ikke være mulig å se for besøkende i domkirken i Roskilde.
TILDEKKET: Frem til Dronningens død vil monumentet være dekket til.
Foto: Keld NavntoftDen første modellen av monumentet til mer enn 29 millioner danske kroner, ifølge Berlingske, ble offentliggjort i 2010. Den gang trodde man at kongeparet ville bli begravet ved siden av hverandre.
- Les:
- Les:
Uendret
I august 2017 offentliggjorde imidlertid det danske kongehuset at Prins Henrik ikke ønsket å bli begravd i Roskilde Domkirke som planlagt.
BEVEGET: En beveget Dronning Margrethe under bisettelsen til Prins Henrik i Christianborg slottskirke i København i februar.
Foto: Henning Bagger / NTB scanpixDa prinsgemalen døde i februar i år, ble han etter eget ønske kremert og asken spredt på havet og i hagen ved Fredensborgs slott. Prinsen ønsket en mindre seremoni med nær familie til stede, og ingen statsbegravelse.
Prins Henriks avgjørelse om ikke å bli begravet i Roskilde-katedralen har imidlertid ikke medført endringer i selve kunstverket.
– Prinsens avgjørelse om ikke å la seg begrave i Roskilde Domkirke har ikke endret på verkets idé og utseende, skriver kongehuset på hjemmesiden.