Hopp til innhold

Dronning Margrethe: Vi må stille krav til innvandrerne

– Vi skal ta imot dem, men vi skal også fortelle hva vi forventer, sier Dronning Margrethe i et intervju foran hennes 75 års dag senere denne uken. Uttalelsen vekker debatt i Danmark.

Dronning Margrethe

– Vi må stille krav til innvandrerne, sier Dronning Margrethe i et ferskt intervju.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I flere tiår har Dronning Margrethe oppfordret danskene til å ta godt imot flyktninger og innvandrere, og flere ganger har hun irettesatt det danske folk for ikke å være flinke nok i dette arbeidet. Dronningens budskap er fortsatt det samme, men nå med en klar nyanse.

– Vi skal ta godt imot, men vi skal også fortelle hva vi forventer. For det er vårt samfunn de kommer til. Vi skal gjøre plass til dem, men de skal også forstå hvor de er kommet hen i verden sier Dronning Margrethe til Berlingske Tidende.

Påvirket av terror

Dronningens nyanserte budskap til sitt folk kommer kort tid etter at København ble utsatt for et terrorangrep der to mennesker ble drept. 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein angrep først et debattmøte på kulturhuset Krudttønden, og drepte filmregissør Finn Nørgaard. Senere ble jødiske Dan Uzan drept da han sto vakt utenfor synagogen i den danske hovedstaden.

To kvinner tenner lys og legger ned blomster utenfor synagogen i København

To kvinner tenner lys og legger ned blomster utenfor synagogen i København.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

LES OGSÅ: Tusener møtte opp for å minnes de døde

Dronning Margrethe har observert hvordan enkelte grupper med utenlandsk bakgrunn vender ryggen til det danske samfunnet.

– Vi vil gjerne gjøre plass. Men de er kommet til vårt samfunn og de kan derfor ikke forvente at deres gamle samfunnsmodell kan videreføres her i landet. De skal kunne gå i sin moské når de vil, men når de begynner å gjøre ting som ikke stemmer overens med det store mønsteret i det danske samfunn, da må de innse at det ikke går sier Dronningen.

Gjerningsmann København-terror

Overvåkingsbilder viser gjerningsmannen i København.

Foto: København politi (CC BY 3.0)

Vekker reaksjoner

Intervjuet med den danske avisen har Dronningen gitt bare dager før hun feirer sin 75 års dag. Onsdag og torsdag kommer kongelige fra hele Europa til København for å feire dronningen, som også skal la seg hylle av det danske folk.

Men uttalelsene om innvandrere vekker reaksjoner. Flere forskere mener Dronningen legger seg tett opp til grensen for hva en monark kan blande seg bort i. Samfunnsforsker Johannes Andersen, mener hun har trådt over streken.

– Når dronning Margrethe blander seg i flyktning- og innvandringsdebatten er hun med på å legitimere holdninger som ikke er ferdigutviklet i befolkningen og samfunnsdebatten. Det er ikke Dronningens rolle, sier Andersen til Berlingske Tidende.

SISTE NYTT

Siste nytt